Annonce

Dårlig ånde - og prutter

Spørgsmål

Kære netdoktor

Jeg er en mand på 28 år, som har et ret ulækkert problem. I de senere måneder har lidt af ømhed i mave regionen, oppustethed som var jeg gravid og meget mavesye. Men det er i sig selv ikke hele problemet. Nogle dage bøvser jeg meget, og bøvserne lugter af mangel på bedre ord, afføring. Hvis jeg spiser på de dage min ånde er dårlig bliver det bare værre, men når jeg så ikke spiser forsvinder det igen for altid komme tilbage dagen efter.

Problemet er ret frustrerende, for jeg kan ikke gå i skole da der meget hurtigt stinker som råddenskab i hele lokalet- selv min kæreste kan ikke være i nærheden af mig. Jeg har selvfølgelig været hos lægen som gav mig piller mod mavesyren og det hjalp på den del af problemet. Jeg kom tilbage til lægen og fortalte at det ikke havde hjulpet på hele problemet, og at lugten stadig var der. Han sagde direkte "jeg har ingen ide om hvad du har" men blev sendt til en halsspecialist fordi han mente der måske var en udposning i spiserøret hvor maden kunne ligge og rådne.

Jeg snakkede med halslægen og beskrev mine symptomer, og han sagde med det samme at var det en udposning på spiserøret ville lugten være konstant, og at der ville ikke mavegener. Jeg kom så tilbage til mit lægecenter, og var til konsultation hos en anden læge som sagde det samme som den første, hvorefter jeg fik stukket eafføringsprøve i hånden.

Jeg føler ikke mit problem bliver taget seriøst. Jeg håber derfor i kan lede mig i retning af hvad det kan være eller hvordan det kan afhjælpes.

Hilsen en spørger

Svar

Kære spørger

Ganske som du selv oplever det, er dårlig ånde afskrækkende for omgivelserne. Det er derfor klart, at man bør forsøge at finde frem til årsagen, ikke mindst, da det jo også er socialt og forretningsmæssigt hæmmende, og kan føre til nedsat selvværd.

Langt de fleste tilfælde af dårlig ånde stammer fra mundhulen, hvor bakteriers nedbrydning af organisk materiale (maden) kan frembringe bl.a. ildelugtende svovlforbindelser. En tandlæge bør derfor sædvanligvis tjekke tænder, tandkød, tunge, ligesom en øre-næse-halslæge bør kaste et blik på mandlerne og undersøge næse og svælg. Ligeledes bør man opretholde en daglig god mundhygiejne.

Sjældne sygdomme i luftveje eller mavesæk kan også medføre dårlig ånde, ligesom sukkersyge, lever- og nyre-sygdomme, men her vil der også være andre karakteristiske symptomer tilstede. Alkohol, tobak, hvidløg, og forskellige lægemidler vil også sætte sig spor i ånden. Der findes målemetoder, der nærmere kan bestemme den dårlige ånde.

Din ånde og bøvser lugter jo imidlertid direkte af afføring, ligesom du til tider er meget oppustet i maven, der er øm. Der synes derfor ikke at være megen tvivl om, at du lider af en form for forstoppelse, som kan forekomme, selv om man har afføring hver dag. Ved denne tilstand er tyk- og endetarmen overfyldt med afføring. Da der er mange bakterier tilstede, vil de udvikle en blanding af forskellige luftarter, som spiler tarmen ud, medfører oppustethed (og bøvser) og ømhed, og prutter (ildelugtende). Desuden vil tarmluften have mulighed for at gå over i blodbanen og blive ført til lungerne og både udåndet mens man sover eller i dagens løb, som den dårlige ånde.

Der foreligger således en forstyrrelse af tyk- og endetarmens funktion, og dette bør man påvise ved en såkaldt undersøgelse af passagetiden . Herved bestemmes hastigheden og ophobning af afføring igennem tarmen. På baggrund af dette resultat kan man herefter tilrette en individuel behandling, der især hviler på kost- og måltidsplaner, væske, motion og ikke mindst i starten helt nødvendig medicin til tarmen (receptpligtig). Undersøgelser har vist, at det vil føre til et mindre indhold af afføring i tarmen, dermed mindre tarmluft - og den dårlige ånde vil derfor forsvinde.

Venlig hilsen

Dennis Raahave Overlæge, dr.med. Speciallæge i mave-tarmsygdomme

Sidst opdateret: 20.11.2021
Annonce