Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Jeg har medfødte urglasnegle - bør jeg blive undersøgt for følgesygdomme?

Spørgsmål

Kære netdoktor

Da jeg ikke er syg, kan det virke lidt mærkelig, at jeg skriver til jer. Jeg har urglasnegle, ikke så slemt, som man ser på billeder på google, men buede nok til at bestå Schamroths test. Jeg kan huske, at min farmor også havde disse buede negle og led af bronkitis, som er en af de følgesygdomme, der kan forekomme.

Da der også er mange andre slemme følgesygdomme, som for eksempel overhyppighed af lungekræft, vil jeg gerne høre om jeres erfaring med medfødte urglasnegle (jeg tror altid, jeg har haft dem). Skal jeg gå til lægen og blive testet for noget? Jeg har ikke nogen symptomer på noget som helst, men er nysgerrig. For eksempel ville jeg gerne vide, hvor mange der har dem? Og kan det udvikles senere i livet, eller er de altid medfødte?

Hilsen en spørger

Svar

Kære spørger

Urglasnegle er et fænomen, som man egentlig ikke ved så meget om. Det er beskrevet, som værende tilstede ved hjerte- og lungelidelser især, men kan optræde i tilslutning til andre lidelser også.

Man ser, at neglene og yderleddene svulmer op og ligner trommestikker. Du skal ikke se urglasnegle, som en forløber for anden sygdom, det er nok snarere omvendt. Din farmors bronkitis er altså ikke en følge af urglasnegle. Hvis noget, er det omvendt!

Urglasnegle kan både være medfødt og erhvervet, og sammenhængen med anden sygdom er ikke endeligt dokumenteret. Så længe du ikke har nogen symptomer på anden sygdom, er der ikke noget, man som sådan skal undersøge dig for. Som minimum ville jeg dog synes, at en basalt udredning for hjerte- og lungesygdom kan være på sin plads (hvis ikke det allerede er gjort?), og det kan du jo drøfte med din læge.

Venlig hilsen

Morten Svenning Nielsen

Speciallæge i almen medicin

Sidst opdateret: 20.12.2011
Annonce