Annonce

Jeg er 18 år gammel og har hævede brystvorter. Går det over af sig selv, eller skal jeg behandles for dette?

Spørgsmål

Kære netdoktor

Jeg skriver til jer fordi jeg efterhånden er ved at være træt af mit problem. Jeg har det der ofte omtales som mandebryster, eller som nok i lidt mere fagligt sprog kaldes gynækomasti.

Det er kun selve brystvorten der er hævet op. Jeg er 18 år og mener at jeg har haft det i ca. 3-4 år efterhånden. Selv er jeg ret utilfreds med det da jeg ellers er ret tynd og dyrker meget motion så det er ikke kommet fordi jeg er overvægtig. Det påvirker mig psykisk på den måde at jeg ikke er glad for at smide trøjen nogen som helst steder, og jeg kan mærke at det begynder og betyde mere og mere for mig. Derfor har jeg også gjort op med mig selv at jeg ikke vil leve med det resten af mit liv.

Jeg har været til konsultation hos min læge en gang og der fik jeg af vide at at der var normalt i puberteten at få hævede brystvorter og at det formentligt ville forsvinde af sig selv. Jeg spurgte ham om hvornår jeg kunne forvente det ville være væk og han gav et skud på ca. 1 år, men at det var svært at sige. Nu er det år ved at være gået og intet er sket. Dengang fortalte han mig, at der ikke var nogen måder og behandle det på, men det har jeg nu læst mig frem til på internettet at der er.

For det første vil jeg helst undgå operation, men hvis det er den eneste mulighed vil jeg forsøge at få det gennemført via det offentlige, da jeg har læst mig frem til at det er lykkedes for andre. Jeg vil gerne vide om der er andre muligheder og behandle det på? Jeg har sat mig lidt ind i sagerne og ser at det er en ubalance af østrogen/testosteron, som skaber det. Derfor tænker jeg også om der er mulighed for at behandle det medicinsk med noget testosteron eller noget andet som kan rette op på ubalancen?

Jeg har også læst mig frem til at grøn te skulle have nogle egenskaber som kan kurere/afhjælpe det, kan i be- eller afkræfte det? Hvis i har andre råd om kost, fysiske øvelser eller andet der kan afhjælpe det, må i meget gerne komme med det.

Jeg håber i kan give mig svar på mine spørgsmål og guide mig i den rigtige retning.

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære spørger

Langt de fleste drenge/unge mænd får gynækomasti i pubertetsalderen. Hos langt de fleste forsvinder det hurtigt, men det er ikke ukendt, at nogle få kan have det en del år, før det forsvinder.

Du har ret i, at årsagen nok er en vis ubalance mellem testosteron og østrogen, men det er ikke en sygdom! Jeg forstår fuldstændigt din ærgrelse over situationen – jeg havde nemlig selv problemet helt frem til omkring 20-års alderen. Der var vist aldrig andre, der opdagede noget, men jeg var generet af den ømhed, der fulgte med.

Jeg husker tydeligt, at jeg i gymnasiet, når jeg spillede fodbold, aldrig tog en bold ned med brystet. Da jeg straks efter studentereksamen aftjente værnepligt, boksede vi af og til for sjov, og mine parader dækkede mine brystvorter!  Men det forsvandt altså.

I din alder skal man ikke foretage yderligere undersøgelser i modsætning til, hvis mænd pludselig udvikler gynækomasti – men det er en anden historie. Hos én i din alder er det vigtigste at få dig til at acceptere det lidt endnu, men hvis du ikke kan det, ja, så kan man foretage en lille operation, hvor man bevarer dine brystvorter, men fjerner det underliggende kirtelvæv. Lidt afhængig af operatøren og af, hvor pænt du danner arvæv, vil der så resten af dit liv være mere eller mindre synlige ar.

Mit råd til dig er: Vent 1-2 år. Hvis du er for utålmodig, så få din læge til at henvise dig til en kirurgisk afdeling og følg afdelingens råd.

Held og lykke.

Poul Frimodt-Møller, speciallæge i urologi

Sidst opdateret: 20.11.2021
Annonce