Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Kan jeg være smittet med fnat? Og hvordan behandler jeg min mulige smitte?

Spørgsmål

Kære netdoktor

Min bedste veninde har sovet hos mig i weekenden (dog under hver vores dyne), og i dag ringer hun og fortæller at hun har fnat. På irf.dk skriver de, at det er tvivlsomt, hvor godt Nix cremen virker på æggene, og eftersom jeg har været i smittefare for to dage siden, er der vel ikke andet end æg til stede.

Jeg har vasket alt mit sengetøj, hvad mere kan jeg gøre? Afvente situationen, og se om jeg er smittet? Og så først behandle når jeg oplever kløe?

Venlig hilsen en spørger

Svar

Kære spørger

Fnat smitter ved tæt kontakt eller indirekte, ved at man f.eks. ligger i sengetøj, som er brugt af en person med fnat. Fnat-midens æg klækkes relativt hurtigt,- i løbet af 2-3 dage og de såkaldte nymfer, der kommer ud af ægget, kan så "invadere" den nye vært. Det middel som bruges i Danmark, Nix, indeholder stoffet permethrin, som er virksomt overfor både disse nymfer og den voksne hun-mide, som graver sig ned i hudens yderste hornlag og lægger sine æg der.

Første gang man smittes vil det tage flere uger inden det går op for én, at man har fået fnat, som ytrer sig ved køende udslet. I den periode, før det går op for en, kan man så smitte videre. Véd man derfor, at man kan være blevet smittet for nogle dage siden giver det egentlig god mening at gennemføre ritualet med skiftining af sengetøj, tøj, og så (efter forudgående bad) påføre al huden under kæbe-niveau NIX cremen, og lade den sidde de foreskrevne 8-12 timer efter påførring, før man igen vasker sig grundigt for at får resterne af cremen af, inden man igen ifører sig nu helt renvasket tøj.

Venlig hilsen

Søren Thybo, speciallæge i infektions- og tropemedicin

Sidst opdateret: 20.11.2012
Annonce