Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Efter min fødsel var min menstruation regelmæssig, men er nu udeblevet gennem 7 måneder. Kan der være noget galt?

Spørgsmål

Kære netdoktor

Jeg fødte en dreng i oktober 2010 og havde en helt ukompliceret fødsel. Efter fødslen var min menstruation regelmæssigt, men pludselig stoppede menstruationen, og jeg har nu ikke haft min menstruation i 7 måneder. Jeg har siden januar taget helt almindelige p-piller .

Jeg var til læge med det første gang for 4 måneder siden, men hun mente, at vi skulle se tiden an. Så var jeg afsted igen for en måned siden, hvor jeg blev tjekket for underlivsinfektion og blærebetændelse , men jeg er åbenbart sund og rask. Så vi måtte se tiden an igen.

Jeg er ikke overvægtig , ikke på slankekur , stresset eller andet, jeg kunne tro kunne påvirke det her. Jeg oplever ofte ekstreme smerter i underlivet (på højde med gode plukveer), der gerne varer 2-3 minutter, hvor jeg er sat fuldstændig ud af spil. Jeg er træt og uoplagt, men på ingen måde deprimeret . Det er mere en fysisk træthed. Jeg havde en periode på et par måneder (september-oktober), hvor jeg fik hedeture, gerne i løbet af morgenen, men dem får jeg ikke så tit mere.

Er der noget at bekymre sig for, eller er jeg ok? Vi tænker også på at få et barn mere i vores lille familie på et tidspunkt, og hvordan så med det?

Hilsen en spørger

Svar

Kære spørger

Foran mig ser jeg en ung kvinde og mor til en dreng på godt et år, og hun er hverken for tyk eller for tynd. Altså ganske normal både udvendig og indvendig. Du nåede at få regelmæssige blødninger efter fødslen, skriver du, og startede så på p-piller. Fik blødning i pillepausen et par gange og derefter ikke siden. Er det korrekt?

Dertil vil jeg så sige, at det bestemt ikke er ualmindeligt, at blødningerne bliver svage eller måske helt holder op under brugen af p-piller . Det gør ikke noget - hverken her og nu, eller på længere sigt - men det kan selvfølgelig være drønirriterede, hvis man er vant til en regelmæssig og velfungerende menstruation . Mange kvinder i samme situation er blevet sure på deres p-piller og har droppet dem - med det resultat, at de er blevet gravide straks efter. Heldigt eller uheldigt afhængigt af, hvilken situation man er i.

Så med mindre du har mod på at tage chancer - eller droppe pillerne og bruge en anden form for beskyttelse - er der ikke noget i vejen for at fortsætte med p-pillerne. Husk dog lige på, at også p-piller kan svigte, og at udebleven menstruation er det klassiske tegn på graviditet!

En enkelt ting undrer mig - og jeg kan ikke give dig en forklaring på det. Det er dine pludselige smerter i underlivet. Blødninger eller ej, så kunne det måske være en idé at få et check hos en gynækolog , som også vil kunne foretage en ultralydsscanning for at kigge på det indre underliv. Og hvis tidspunktet for "familieforøgelse" er nået, kan du jo starte med at slippe p-pillerne og se, hvad der sker.

Med venlig hilsen

Erik Fangel Poulsen,

Speciallæge i kvindesygdomme

Sidst opdateret: 20.12.2011
Annonce