Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Jeg er hele tiden træt, hvordan finder jeg energi til at nyde livet efter arbejdstid?

Spørgsmål

Kære netdoktor

Jeg skriver til jer for jeg ingen energi har. Jeg kommer fra Brasilien og har boet i Danmark i 6 år. Siden jeg flyttede hertil har jeg været konstant syg og træt. Jeg har altid arbejdet meget, lige nu som dagplejer og lærer. Dvs. at jeg har ca. 10 timers arbejde om dagen.

Jeg prøver som tit som muligt at komme ud og møde mennesker. Jeg er med i en "personlig udviklings gruppe" hvor jeg hver torsdag er sammen med andre. Jeg arbejder også som frivillig, og det nyder jeg meget. Problemet er at jeg ikke energi til meget mere end det.

I de sidste par måneder har jeg sovet ca. 10 timer i døgnet, selvom I siger at det ikke er en god ide- jeg kan bare ikke lade være, for jeg er bare... træt!

Jeg går tur med dagplejebørnene næsten hver dag, så jeg får en masse frisk luft. Vi danser og leger meget, så det er ikke fordi jeg mangler motion. Jeg spiser grønt og frugt og når jeg husker det (ca. 2 gange om ugen) tager jeg en vitamin pille. Jeg vil gerne have energi til at nyde livet.

Mit liv har i langt været arbejde, arbejde og mere arbejde. Jeg vil gerne have energi til at også nyde livet efter kl 16:45, når børnene tage hjemme til deres forældre.

Jeg håber I kan hjælpe mig, da jeg har virkelig brug for det :)

Tusind tak på forhånd

Hilsen en spørger

Svar

Kære spørger

Den første tanke der umiddelbart slår mig når jeg læser dit spørgsmål, er at du er stresset!

Den sygdomsaktivitet du beskriver fra du er flyttet til Danmark, kan formentlig hænge sammen med at du nu møder et andet klima og miljø, men en række mikroorganismer som hidtil har været ukendte for dig. På den måde kan man sige, at dit immunforsvar er som et barns, og du derfor vil have nemmere ved at “fange” alting.

Med et tidsspænd på 6 år, må man jo antage at forklaringen ligger i den fredelige ende af spektret, og sygdom er næppe baggrunden. Du fortæller desværre ikke hvor længe din træthed har været tilstede, men du beskriver kortfattet en dagligdag der indeholder rigtig mange opgaver. Opgaver der ikke bare kræver din fysiske tilstedeværelse, men i høj grad et psykologisk engagement. Man kan rumme rigtig mange ting i en periode, og man kan give rigtig meget af sig selv, men på et tidspunkt vil man have brug for en pause hvor man kan trække stikket ud og give sig selv tid til ro og afslapning. Det lyder som om du har svært ved at finde tid til det i din dagligdag. Som et helt typisk symptom herpå, beskriver du entydigt at det er din fritid der er nødlidende, fordi du bruger din kræfter på de gøremål som SKAL gøres.

Jeg tænker du skal snakke med din læge om dette her. Det er selvfølgelig vigtigt at vide, at der ikke ligger fysisk sygdom til grund for dine problemer. Det kunne være stofskifteforstyrrelser, vitaminmangler (hvoraf man desværre kun kan teste for nogle få typer!), jernmangel osv. - nu skriver du ikke hvor gammel du er, men man kunne jo også overveje overgangsalderen som en medvirkende faktor.

Morten Svenning Nielsen

Speciallæge i almen medicin

Sidst opdateret: 20.01.2007
Annonce