Annonce

Jeg har været gravid 3 gange på 2 år, og tabt barnet samtlige gange - hvad kan det skyldes?

Spørgsmål

Hej Netdoktor

Jeg er ny herinde, så hvis det ikke er det rigtige sted jeg spørger så beklager jeg meget. Sagen er følgende:

Jeg har været gravid 3 gange med min forlovede igennem 2 år, hvoraf jeg fik det første fjernet i januar 2011, da fosteret var dødt allerede i 5-6 uge. Siden hen er jeg blevet gravid 2 gange, hvoraf den ene aldrig blev til mere end bare 2 streger, og så dagen hvor jeg skulle have menstruation tabte jeg fosteret. 2 måneder efter blev jeg gravid igen (dvs det har jeg lige været), og jeg tabte det da jeg var 5+4. ØV!

Jeg synes det er så hårdt, jeg er 20 år gammel og har allerede tabt 3 gange - det godt nok hårdt for psyken. Og forholdet også for den sags skyld.

Nu er mit spørgsmål så efter jeg har snakket med en veninde: Hun nævnte noget om at man kunne blive syet,altså livmoderen eller livmoderhalsen så man ikke tabte igen? Hvad går det ud på og har det overhovedet nogen effekt?

Jeg er jo super ked af at jeg ikke kan få mit drømme barn med den mand jeg elsker overalt på denne jord, og er så trist over at det ender hver evig eneste gang, og tør slet ikke blive gravid igen fordi jeg er bange for det ender lige så snart jeg har testet positiv.

  1. spørgsmål jeg har: Min læge har snakket noget om, at det kan være mit gule legeme der ikke udgiver nok hormon når jeg bliver gravid - og ergo så taber jeg det næsten lige på det tidspunkt jeg tester positivt. Kan du forklare mig hvad det vil sige med det gule legeme, kan umiddelbart ikke finde noget omkring dette?

Jeg håber du ved lidt om dette, og at du forstår mine spørgsmål.

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære spørger

Der er ikke noget at sige til, at du er ked af det. Tre gange gravid med tidlig abort i løbet af et år. Humøret og troen på at det vil lykkes nærmer sig nulpunktet for dig. Men jeg vil gerne give dig nogle trøstens ord og prøve at give dig lidt ny optimisme, for selvfølgelig skal og vil det lykkes for jer at få det barn, I ønsker jer så brændende.

Men først et par ord om "det gule legeme", som du nævner. I kvindens æggestokke er der ved fødslen op mod 1 million ægceller, som sammen med omgivende - organiserede - celler udgør det man kalder en follikel. De fleste går til grunde gennem livet og kun cirka 400 når at udvikle sig helt til modne æg - normalt kun ét hver måned - i den fødedygtige alder. Det sker ved hormonpåvirkning og hormonudvikling i folliklen, som vokser - og som ved ægløsningstidspunktet kan ses som en blære på æggestokkens overflade.

Selve det millimeter store æg udstødes ved ægløsningen og opfanges af æggelederen, hvor en befrugtning kan ske, hvis der kommer sædceller til. Men resten af folliklen, som sidder i æggestokkens overflade, bliver siddende og cellerne, som udgør folliklen, udvikles yderligere og indeholder et gult farvestof, som kan ses på æggestokkens overflade. Det kaldes corpus luteum eller "det gule legeme" og kan måle mere end 1 centimeter i diameter. Det danner hormoner af betydning for udviklingen af det meget tidlige svangerskab, idet de påvirker slimhinden i livmoderhulen og forbereder den på at modtage det befrugtede æg.

Indtræder der ikke graviditet, aftager hormonproduktionen i corpus luteum hurtigt, folliklen falder sammen og menstruation indtræder. Men "det gule legeme"s funktion er ikke den eneste faktor af betydning for udvikling af et svangerskab. En lang række andre forhold spiller ind og kan være medvirkende til den tidlige abort. Det vil føre alt for vidt i denne sammenhæng at komme ind på alt dette.

Men jeg vil nævne udtrykket "habituel abort", som bruges i en situation som din. På klinikker og sygehuse, hvor man beskæftiger sig med fertilitet og infertilitet har man stor viden om undersøgelser og behandling af din situation, som den tegner sig. Jeg synes, du skal bede din læge om at du og din kæreste bliver henvist til undersøgelse. I ventetiden er der ikke noget i vejen for, at du fortsat prøver at blive gravid. Der er 50-60 procent chance for en vellykket graviditet også i din situation. Selv om det er de færreste, der er så uheldige, som du har været, så kan du godt stole på, at der er god hjælp at hente for de fleste.

Er du mere videbegærlig i ventetiden, så kik på pjecen "Tidlig abort og abortus habitualis" fra Rigshospitalet, som du kan finde på nettet. Glem din venindes forslag om at fået syet livmoderhalsen sammen. Det er ikke aktuelt i din situation.

Mange venlige hilsener

Erik Fangel Poulsen

Speciallæge i kvindesygdomme og fødsler

Sidst opdateret: 20.01.2023
Annonce