Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Kløe i endetarmen og smerter ved afføring

Spørgsmål

Kære netdoktor

Jeg har rigtig, rigtig ondt i min endetarm når jeg laver nr. 2.

Det startede for ca. 4 dage siden, da jeg vågnede midt om natten hvor det kløede rigtig meget i endetarmen. Jeg kløede og kløede, og til sidst gik det væk. Efterfølgende, hver gang jeg har skulle lave nr. 2, har det gjort ondt. I starten gjorde det mere ondt, end det gør nu. Jeg bliver nødt til at stoppe med at lave nr. 2, da det gør så ondt. Efter det har jeg smerter i ca. 5-10 min, og det gør ondt at sidde ned.

Jeg har læst om hæmorider osv., men jeg synes ikke det er de samme symptomer? Der er intet der stikker ud og der har slet ikke været blødning forbundet med det. Hvad kan det være?

Hilsen en spørger

Svar

Kære spørger

Jeg går ud fra, at med nr. 2 mener du enten nr. 2 afførings-stykke eller måske nr. 2 gang du er på toilettet. Under alle omstændigheder synes det klart, at tømning og passage af afføring fremkalder smerter.

Det mest sandsynlige er, at du har fået en rift i slimhinden i den allernederste del af endetarmen (fissur). Du skriver ikke noget om, hvor hyppigt eller sjældent du går på toilettet med afføring, om afføringen er hård eller om det er besværligt og kræver, at du presser. Man vil nemlig nemmere kunne få en rift, hvis dette er tilfældet.

Kløe i endetarmen, især om natten kan også skyldes, at endetarmen ikke bliver tømt ordentligt som en slags forstoppelse her. Det kan medføre afsondring af sekret ud igennem anus, og give kløe. Kløe kan imidlertid også have mange andre årsager som sukkersyge, hudlidelser, forskellige fødemidler, infektioner (også seksuelt overførte).

I første omgang bør der derfor foretages en kikkert-undersøgelse af anus og endetarmen (ano-rektoskopi), som bedst sker hos en mave-tarmkirurg. Herved vil man formentlig kunne fastslå en årsag til dine smerter ved afføring.

Hvis der foreligger en rift i endetarmen vil behandlingen bestå i at sikre, at du har regelmæssig ubesværet blød afføring (fiberholdig kost, væske, motion) og behandling med en speciel salve. Det vil sædvanligvis kunne føre til en opheling af riften. Det er sjældent nødvendigt med andre procedurer f.eks. en operation.

Venlig hilsen

Dennis Raahave

Overlæge, dr.med. speciallæge i kirurgi og mave-tarm-sygdomme

Sidst opdateret: 20.12.2011




Annonce