Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Kan leveren være forstørret - uden gener?

Spørgsmål

Kære netdoktor

Jeg har skrevet før, uden at være heldig at få svar. Nu prøver jeg igen. Jeg fik for 2 år siden tjekket mine lever-galde-nyre tal, fordi jeg havde haft ondt i højre side under ribbenene. Det viste sig at det var myoser som havde sat sig ved ribbensområdet på grund af overanstrengelse, og smerterne aftog også, og er i dag helt væk.

Ved konsultationen ville lægen mærke efter ved maveregionen for en sikkerheds skyld, og her fandt han at min lever var større end den normalt er på andre. Han startede med at sige, at han flere gange havde oplevet, at nogle små kvinder har en lever det fylder mere end andres, og at det ganske enkelt er fordi at resten af kroppen ikke er så stor. Jeg kom tilbage en uge senere for at få svar på blodprøverne, og her fortalte lægen at prøverne så helt normale ud. Jeg havde åbenbart ikke forhøjede levertal.

I sommers stiftede jeg bekendtskab med en medicinstuderende, som sagde at man ikke kan have en forstørret lever, uden den er syg eller meget overbelastet. Han stod nærmest og rystede på hovedet over at min læge havde sagt at min lever er stor på grund af min kropsbygning. Og lad mig lige understrege, at jeg er 162, og det er jo ikke så småt heller, og min krop ser ellers helt symetrisk og velskabt ud. Jeg har efterfølgende prøvet at læse mig meget frem, men uden resultat.

Jeg har virkelig brug for jeres ekspertise på området, for jeg kan virkelig ikke sove om natten på grund af angsten for at min læge har overset noget, og at der ligger en skjult sygdom i min lever. Jeg tager aldrig medicin, og jeg drikker måske 3 til 7 genstande om ugen. Men mit alkohol indtag bliver mindre og mindre fordi jeg ikke ved om min lever kan tåle det, og jeg tør ikke tage så meget som en hovedpinepille, hvis jeg skulle få smerter et sted, netop fordi jeg ved at medicin også belaster leveren. Håber virkelig i vil svare mig denne gang. Kan man virkelig have en forstørret lever uden den er syg eller overbelastet?

Hilsen en spørger

Svar

Kære spørger

Jeg tror, du bekymrer dig uden grund. Der nu gået 2 år siden du sidst blev undersøgt, og du har tilsyneladende ingen gener. Hvis man har en forstørret lever som følge af sygdom, vil man ofte have trykken/smerter under ribbenene i højre side og ned i maven, og samtidig måske gulsot dvs. gullig farvning af hud og det hvide i øjnene, og mørk urin. Det kan skyldes egentlige sygdomme i leveren som infektioner (hepatitis ), skrumpelever (alkohol) eller cancer; yderligere en række sjældne sygdomme kan medføre en forstørrelse af leveren. Nogle læge- og naturlægemidler kan også medføre en leverpåvirkning, ligesom nogle hjertesygdomme. Endelig kan der være tale om cyster i leveren dvs. større eller mindre væskefyldte hulrum.

Mennesker er jo bygget forskelligt, og nogle kan have en ribbensrand, der går ret stejlt op mod brystbenet, hvor andre kan have en, der går mere vandret. Det kan være med til at afgøre, om man kan føle leveren neden for ribbensranden. En normal levers størrelse kan også variere fra individ til individ. I nogle tilfælde kan det være en udspilet galdeblære, man kan føle. For at du kan få ro i sindet, vil jeg derfor foreslå, at lægen undersøger dig igen, og at det bliver suppleret med blodprøver og en ultralydsundersøgelse af leveren (og galdeblæren), der mere nøjagtigt vil kunne afbilde disse organer.

Venlig hilsen

Dennis Raahave

Overlæge, dr.med. Speciallæge i mave-tarm sygdomme og kirurgi

Sidst opdateret: 20.01.2007
Annonce