Annonce

Tarmsygdom med betændelser i kroppen

Spørgsmål

Kære netdoktor

Jeg har et spørgsmål angående min 22 årige datter. For ca. 1 år siden fik hun betændelse først i tænder, så hals, igen tænder - den ene pencilin kur efter den anden. Ca. 2 måneder efter konstaterer de en byld på hendes nyre som skal dræneres. Samtidig opdager de at hun har galdesten. Da hun kommer til ekstra scanning for at få galdesten fjernet er den væk.

For ca. 2 måneder siden fik hun mavesmerter som gik om i ryggen, (det gjorde de også for 1 år siden, men hun mente det var på en anden måde). Nu har de så konstateret at hun har Colitis-Crohn, og skal forvente medicin resten af hendes liv.

Min bekymring går på om det er den sygdom (ved godt hun har den sygdom) eller om hun fejler noget andet også, som forårsager alle hendes betændelses tilstande (hun har nu også fået noget eksem/betændelse i huden).

Hun har altid skrantet lidt. Ved ikke mine levede råd- skal jeg sende hende på privat hospital, evt. bede dem undersøge hende fra top til tå uden at fortælle hvad hun har fået konstateret, eller skal jeg banke i bordet og håbe på de hører mig på det offentlige sygehus. Jeg har prøvet, men hun kommer først til at tale med en læge i februar, hun er dog startet på medicin.

Håber I har nogle råd

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære spørger

Det er desværre ofte unge mennesker, der får Crohns sygdom. Sygdommen kan angribe alle steder i tarmkanalen, lige fra mundhulen over mavesæk, tyndtarm og tyktarm til endetarmen. Betændelsen vil ofte medføre diareer, mavesmerter, måske blod i afføringen og nedsat appetit og vægttab. Den præcise årsag til Crohns sygdom er foreløbig ukendt. Muligvis reagerer immunforsvaret med at angribe egne celler i tarmkanalen.

Du skiver, at din datter har fået sygdommen i tyktarmen, en diagnose, der formentlig er stillet ud fra en kikkertundersøgelse med vævsprøver. Behandlingen omfatter medicin, der har til formål at dæmpe betændelsen i tarmen og dermed bedre symptomerne. Desuden skulle medicinen gerne mindske risikoen for komplikationer til sygdommen f.eks. forsnævringer i tarmen, fistler (indre forbindelser mellem tarme), eller sårdannelser.

Din bekymring går på, om de andre betændelser i tænder, hals, nyre, og hud har noget med grundsygdommen at gøre? Det kunne meget vel være tilfældet, idet patienter med Crohns sygdom også kan have mundbetændelse, hudsygdomme, ledbetændelse eller øjenbetændelse, ligesom der kan forekomme sten i nyrer eller galdeveje.

Crohns sygdom er en sygdom, der i perioder kan være mere eller mindre aktiv. De fleste patienter vil derfor være fast tilknyttet et hospitals-ambulatorium med speciallæger, som vil tilrettelægge den medicinske behandling afhængig af tilstanden. Det er således relativt sjældent nødvendig at foretage en operation. Den daglige kost bør være varieret og principielt følge de 7 kostråd, og nogle vil anbefale mindre og hyppigere måltider. Det kan dog være forskelligt, hvad den enkelte patient kan tåle og det vil derfor i nogle tilfælde være nødvendigt at få assistance fra en klinisk diætist. En daglig tablet med multivitaminer hører også med. Rygning er bandlyst.

De fleste patienter vil kunne have et normalt liv. Da sygdommen jo er kronisk, er det en god ting at lære sig selv så meget som muligt om sygdommen. Det kan f.eks. ske ved kontakt til Colitis Crohn Foreningen. Der forskes meget indenfor kroniske tarmbetændelser, og fremtiden ser trods alt lysere ud end for blot nogle år siden.

Venlig hilsen

Dennis Raahave

Overlæge, dr.med.

Speciallæge kirurgi og mave-tarm-sygdomme

Sidst opdateret: 20.01.2023
Annonce