Annonce

Jeg er for tynd, og kan ikke tage på i vægt. Kan jeg få medicin til at sænke mit stofskifte?

Spørgsmål

Kære netdoktor

Jeg er sikker på at du/I har hørt det mindst 1000 gange før. Men jeg er nu en 22 årig pige med større vægtproblemer. Jeg har altid været meget tynd og min vægt og højde passer ikke just sammen.

Mit vægtproblem generer mig så meget, at jeg faktisk tror jeg har gjort det til et psykisk problem for mig. Jeg har siden jeg var 12 år gammel hørt på diverse diskrimineringer og får dem stadig hyppigt fra højre og venstre. Der kommer selfølgelig også de søde "du kunne blive model" og bla bla.) jeg er rigtig træt af at se min krop i spejlet, jeg bliver utroligt ked af det og har bemærket at jeg bliver en djævel når først folk kommenterer min krop.

Jeg er konstant sulten, spiser ofte mere end min egen kæreste som nu har en rask appetit. Jeg kan spise en stor tallerken fuld mad, der går max en halv time så er jeg sulten igen. Oveni det er jeg faktisk så træt af at fodre min konstant sultne mave at jeg er begyndt at ignorere det.

Mine forældre og storesøster har også været meget slanke førhen, men nu må det da være nok. Skal jeg virkelig gå hen og få anoreksi før i vil gøre noget som læger? Der må være et eller andet i pilleform som enten kan nedsætte mit stofskifte eller give mig kilo på anden vis. Lige meget hvad jeg søger på, så handler alt om vægttab. Hvad med os andre der lider af modsatte problem?

Og please, ikke giv mig prædiken om hvad jeg skal spise og ikke spise, I know. Det virker ikke. Det går mig virkelig psykisk på.

Hilsen en spørger

Svar

Kære spørger

Nu skriver du desværre ikke om du er undersøgt for stofskifteproblemer, men det vil jeg antage du er. Mit videre svar baserer sig derfor på at dit stofskifte faktisk er normalt.

Du fremlægger det lidt som om, at lægerne har modvilje mod at hjælpe dig - men såfremt dit stofskifte er normalt, er der jo faktisk ikke noget at behandle dig for. Man vil aldrig give dig behandling for at sænke dit stofskifte af vægthensyn, hvis dit stofskifte er normalt, akkurat som man ikke giver behandling der øger stofskiftet til folk med overvægt. Der er ingen tvivl om at du er tynd, men det lyder som om det er en “familiesvaghed”.

Det er naturligvis noget som skal korrigeres gennem kost, men det handler ikke om at spise slik og flødekager. Det er ikke utænkeligt at en diætist vil kunne hjælpe dig.

Det er essentielt at du har fået undersøgt din mave, så man ved du ikke fejler noget behandlingskrævende. Du skriver ikke noget om rejseaktivitet eller dyrekontakter; det er vigtigt at få udelukket en maveinfektion med f.eks. orm, hvad dog ikke lyder helt sandsynligt hos dig!

Morten Svenning Nielsen

Speciallæge i almen medicin

Sidst opdateret: 20.02.2026
Annonce