Annonce

Kan min kærestes forhøjede PSA og manglende evne til orgasme hænge sammen?

Spørgsmål

Kære netdoktor

Jeg er en 38 årig kvinde der nu langt om længe har fundet manden i mit liv, men jeg er lidt bekymret for ham. Hans far har lige fået konstateret proststakræft og i samme forbindelse gik min kæreste til lægen og fik taget en PSA den var 10, hvorefter han blev undersøgt rektalt og fik taget endnu 2 blodprøver hvorefter PSA normaliserede sig.

Jeg syntes dog han glemte at orientere lægen om, at han har store problemer med at komme når vi er i seng sammen. Han kommer bedst ved selv at onanere og jeg leger med, men han fortæller at når vi dyrker sex kan han være lige ved at komme men kan ikke. Han fortæller at det har stået på i år, og ligeledes siger han at det måske er kommet samtidig med at han næsten er oppe at tisse hver nat.

Han er 41 år gammel, og er en trimmet og sund mand. De sidste oplysninger har han dog ikke vendt med sin læge. Typisk mænd, men skal jeg ikke sende ham afsted igen? Kan en prostata ikke vokse i ryk og derfor den normaliserede PSA? Hvad tænker I

Hilsen den bekymret kæreste

Svar

Kære bekymrede kæreste

Du har 2 spørgsmål:

Det er korrekt, at en mand har en øget risiko for at få kræft i prostata, hvis hans far har sygdommen. Risikoen er størst, hvis faderen var under 60 år på diagnose tidspunktet. Jeg ville ikke selv have startet undersøgelse af din ven, når han er under 40 år, men nu blev det så gjort. Et PSA tal på 10, som så siden er blevet normalt (sådan forstår jeg det, du skriver), viser, at han må være blevet undersøgt i forbindelse med noget infektion. En blærebetændelse er f.eks. en alvorlig fejlkilde til PSA måling, idet tallet kan blive – såkaldt - falskt forhøjet.

Jeg selv plejer at anbefale, at PSA måles, når sønnen fylder 40 år. Hvis det er normalt da, kan han vente til, han bliver 45-år med ny måling af PSA, men først fra 50-års alderen bør det måles årligt.

Så er der de seksuelle problemer. Hvis en mand kan få normal rejsning ved seksuel stimulation, under masturbation og om natten, så fungerer hans ”system”, som det skal. Hvis han så ikke kan nå orgasme under samleje, er der en eller anden psykisk overbygning. Jeg må indskyde, at uanset årsag til en mands evt. rejsningsbesvær, vil der altid oveni komme et psykisk problem – en præstationsangst – fordi manden allerede ved indledningen til samleje, tænker og håber for meget på, at det nu vil blive vellykket.

Der er ingen bestemt løsning på det problem, din ven har. Man (her hans læge) kan forsøge, om midlertidig brug af en ”potenspille” (Vigara, Levitra eller Cialis) kan løse problemet. Ellers må der nok hjælp til fra en uddannet sexterapeut. Her må hans læge hjælpe med at finde en sådan, hvilket afhænger af, hvor I landet, I bor.

Så fuldstændig beroligelse med hensyn til det én gang forhøjede PSA tal men begrænset hjælp, hvad angår de seksuelle problemer. Jeg håber, I snart finder en løsning.

Venlig hilsen

Poul Frimodt-Møller

Speciallæge i urologi

Sidst opdateret: 20.01.2023
Annonce