Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Overvægt - skal man opereres?

Spørgsmål

Kære netdoktor

Jeg er en pige på 16 år snart 17, og jeg lider af meget svært overvægt.

Jeg har prøvet at tabe mig i et år ca., men har ikke rigtigt kunne komme ned i vægt, da jeg ikke kan løbe/gå så meget før jeg får ondt i knæet. Jeg kan ikke rigtigt komme igang igen, da jeg har fået så dårlig selvtillid at jeg har fået angst for andre mennesker, og det er jeg utrolig ked af det over.

Jeg har en storesøster som for et halvt år siden fik lavede en maveoperation, og min tvillingesøster har også fået tilbudt sådan en operation. Hun vejer 115kg og er 1,67 høj, så jeg ville bare lige høre om jeg også kan få lavet det eller noget lignende selvom jeg ikk vejer så meget som hende?

Du må virkelig ikke tro, at jeg tror det er det nemmeste at gøre, for det ved jeg at det ikke er. Jeg ved at der meget arbejde i det og at man kan få det rigtigt dårligt af det hvis man ikke passer på det man spiser. Men ja jeg kan bare ikke klare at jeg skal leve med overvægt og angst "resten" af mit liv, da jeg ikke rigtigt har andre muligheder for at tabe mig. Håber at få et svar hurtigt.

Svar

Kære spørger

Overvægt er desværre gået hen og blevet et meget stort sundhedsproblem mange steder i verden. Som du allerede nu har oplevet, bliver resten af kroppen belastet, både knogler, led og muskler, men også med risiko for at få sukkersyge, hjerte-kar sygdomme, galdesten, og et kortere liv. Svær overvægt er også risikabel i forbindelse med graviditet, både for moder og barn. Du skriver også om en manglende selvtillid og angst, som også kan følge med at være overvægtig. Som 16-årig bør der gøres så meget som muligt, for at komme ned i vægt, i første omgang uden en operation.

Afhængig af, hvor i landet du bor, må du henvises af din læge til en afdeling på et hospital, der er specialister i at behandle mennesker med stor overvægt. Det er et langt sejt træk, der skal til, og ikke mindst en tro på, at det kan lade sig gøre at tabe sig af denne vej. Men det kan det, hvis man selv vil det. Det har jeg heldigvis set en del eksempler på. Når man skal udtrykke en persons overvægt, anvender man det såkaldte BMI (Body Mass Index). Det udregnes ved at dividere vægten med højde gange højde. Dit BMI er således 38,3. Hovedreglen for at tilbyde en operation i det offentlige er, at BMI skal være over 40. Den operation, der anvendes er den såkaldte gastric by-pass dvs. føden ledes igennem en lille ny tildannet mavesæk - og uden om den tidligere - direkte ned i tyndtarmen, der er syet op til den lille mavesæk. Det vil give en hurtig mæthed, og samlet set en mindre kalorieindtagelse, hvorved man taber sig.

Der vil altid være en mindre risiko for komplikationer, såsom blødning, infektion, lækage, eller lungebetændelse; også senere kan der komme komplikationer f.eks. tarmslyng. Den bedste vej er altså at tabe sig på den "naturlige" måde. Det vil samtidig være med til at styrke din selvtillid. Det har man brug for, på livets lange vej.

Med venlig hilsen

Dennis Raahave Overlæge, dr.med.

Mave-tarm kirurg

Speciallæge i kirurgi og mave-tarmsygdomme

Sidst opdateret: 30.11.-0001
Annonce