Annonce

Kondylomer under graviditet- er det gammel smitte eller har min mand været utro?

Spørgsmål

Kære netdoktor

Jeg har netop i forbindelse med et graviditetstjek hos lægen (eg er syv måneder henne) fået konstateret, at jeg har kondylomer (som jeg tror, at jeg har haft den højst 1 mdr.) Jeg har endnu ikke fortalt det til min kæreste - så jeg ved ikke, om han også har det.

Jeg forstod på lægen, at det smitter primært via samleje. Jeg har været sammen med min kæreste i 6 år og har aldrig haft samleje med andre - kun "anden seksuel omgang". Nu er mit spørgsmål derfor, på hvilke forskellige måder, det kan tænkes, at jeg er blevet smittet? Der er selvfølgelig først og fremmest desværre den mulighed, at han har haft samleje med en anden, mens vi har været sammen, og at smitten derved er overført.

Men før jeg anklager ham for diverse, vil jeg gerne høre, om der kan være andre smitteveje? Er der fx også mulighed for: - at han eller jeg rent faktisk er blevet smittet af anden vej end seksuelt (jeg har fx læst der i sjældne tilfælde kan er set overførsel af smitte via urene håndklæder osv.)? - at han har haft det før for mange år siden uden at vide det og nu igen har fået et udbrud, der smitter mig? - at han er blevet smittet for mange år siden, men det først nu er i udbrud? - at jeg er blevet smittet ved anden seksuel omgang før vores forhold startede, og det først nu er i udbrud? - at jeg er blevet smittet ved anden seksuel omgang for mange år siden, og rent faktisk har haft det før, uden at jeg har opdaget det?

På forhånd tak og mange hilsener

Den bekymrede

Svar

Kære bekymrede

Kondylomer eller kønsvorter skyldes smitte med vortevirus - human papilloma virus (HPV). Lokalisationen og smittemåden har givet navn til kønsvorterne. Kondylom betyder en hård knold. Især huden og slimhinderne på og omkring kønsorganerne hos både kvinder og mænd kan være sæde for kønsvorter, som netop er fortykkelser i vævet - fladeformede eller fremspringende næsten som små blomkålshoveder, brune, lyse eller helt blege. Kønsvorter kan også sidde andre steder. Ved endetarmsåbningen, munden, næsen, øjnene - men det er godt nok sjældent.

Visse HPV er desuden årsag til celleforandringer på livmodermunden, men det er sjældent de samme, som medfører kønsvorter - og det er jo en helt anden historie. Man smittes ved samleje eller anden intim kontakt. Gennem en måske usynlig og umærkelig brist i slimhinden overføres virus. Livstidsrisikoen for en kvinde anslås at være 10 procent

Det luskede ved smitten er, at kønsvorter kan være næsten usynlige og alligevel smitsomme. Efter smitten går der måske 3-4 måneder før vorterne viser sig. Der kan være en enkelt eller mange på én gang. Men der kan også gå adskillige år, hvor virus slumrer under huden og først derefter viser sig. Hvad der aktiverer virus vides ikke med sikkerhed. Men det er en kendt sag, at kønsvorter kan vise sig og blomstre op hos gravide.

Du har gjort dig mange overvejelser med hensyn til, hvor smitten kommer fra og som du selv konkluderer, så er der mange muligheder. Og det er helt umuligt at finde frem til oprindelsen til dine kønsvorter. Det fortoner sig formentlig i en fjern fortid. Men irriterende er det, så længe det står på. Og hos en gravid kvinde som dig vil man ikke begynde at behandle. Du må vente, til efter du har født. Og så kan du måske endda være så heldig, at kondylomerne går i sig selv igen.

Du fortæller ikke, om du har talt med din kæreste om dine kønsvorter. Hvis ikke, var det måske en idé at gøre det. Selv om det er helt overvejende sandsynligt, at han også er smittet, er det jo ikke sikkert, at han ved noget om det. Der er i øvrigt ingen grund til at tage særlige forholdsregler for dig eller for jer sammen. Prøv om I kan finde ud af at acceptere situationen, som den er lige nu. Ingen af jer har noget at sige den anden på. Brug kræfterne på at glæde jer til det lille barn, I skal have sammen. Det bliver bare så dejligt.

Erik Fangel Poulsen

Speciallæge i kvindesygdomme.

Sidst opdateret: 20.02.2026
Annonce