Annonce

Endetarmen vil ikke tømme sig - af sig selv

Spørgsmål

Kære netdoktor

Som mor til min voksne datter skriver jeg til jer da jeg ikke aner hvor hun skal henvende sig i det danske system. Hendes problem tror jeg er medfødt, jeg mistænker at hun er født uden den normale funktion til at få tømt endetarmen.

Når hun fx går på toilettet har hun ikke den normale følelse af at kunne sætte tarmen igang - normalt bliver den stimuleret ved at man sætter sig på toilettet til at selv begynde en udtømning. Hun skal presse for at det sker. Derfor har hun ofte hård afføring og må bruge afføringsmidler og har fået hæmorider deraf.

Hun har været til egen læge og en kikkert undersøgelse har også været sat i værk, men den viser jo bare at tarmen "ser" normal ud. Fra helt nyfødt af skulle jeg engang imellem stimulere endetarmen med vatpinde for at få afføringen ud - derfor tænker jeg om hun kan være født uden den mekanisme der nu engang styrer at man skal på toilettet? Er der ikke en specialafd. hun kan opsøge i København?

Hilsen en spørger

Svar

Kære spørger

Som mor til din datter har du oplevet, at du måtte hjælpe afføringen ud, allerede da hun var nyfødt. Nu er hun blevet 24 år og har ofte hård afføring, må presse og bruge afføringsmidler. Den normale mekanisme begynder med, at man føler en trang i endetarmen til at få afføring, helt på samme måde, som man får trang til at tisse. Man må derfor opsøge et WC for at kunne efterkomme denne trang, og når man er, hvor man skal være, vil tarmen tømme sig automatisk dvs. man burde ikke skulle presse selv. Sådan foregik det for tusinder af år siden ude i naturen, og kunne derved forekomme på alle tidspunkter af døgnet.

Undersøgelser har vist, at der er en række tidspunkter under opvæksten, hvor endetarmens naturlige mekanisme til at tømme sig kan gå i hårdknude: o) Ved overgangen fra flydende til mere fast ernæring, hvor spædbarnet kan komme til at opleve smerter ved en hårdere afføring, og derved ubevidst vil begynde at holde sig; o) ved skolestart; o) i teenage-årene, hvor der er uvilje mod at gå på toilettet andre steder end hjemme. Resultatet er, at man kommer ind på at "holde sig", og hvis det går hen og bliver en vane, udebliver trangen efterhånden til at få afføring. Det gælder også for mange mennesker på arbejde, hvor man ikke umiddelbart kan komme på toilettet, f.eks. som buschauffør, kassedame etc. Dette bygger op til forstoppelse. Derfor har de fleste "programmeret" sig til at have afføring efter morgenmaden, der i mavesækken udløser en reflex til tyk- og endetarmen, hvorved afføring skubbes ned i endetarmen, og udløser trangen.

Din datter har formentlig således en forstyrrelse i funktionen af tyk- og endetarmen, som man ofte kan kortlægge med special-undersøgelser. Disse kan omfatte bestemmelse af passagetiden igennem tyk- og endetarmen (artikel Netdoktor), røntgenoptagelser af endetarmens tømning, trykmålinger, ultralydsundersøgelse m.m. Herved har man også mulighed for at udelukke, at der skulle være egentlige medfødte sygdomme (meget sjældent), som årsag til den dårlige funktion. Når man herefter har kortlagt funktionen, er der mulighed for at påbegynde en behandling, de kan hjælpe en tilbage på sporet i retning af at få en mere normal afførings-funktion. Det er også vigtigt at gribe ind nu, for ikke at udvikle egentlige tarmsygdomme i årene fremover; hertil hører jo også hæmorider. I region Hovedstaden foretager man disse undersøgelser efter henvisning fra egen læge eller fra en speciallæge på Hvidovre Hospital/Gastroenheden eller på Hillerød Hospital/Kirurgisk afdeling/Tarmlaboratoriet.

Venlig hilsen

Dennis Raahave

Overlæge, dr.med.

Speciallæge i kirurgi og mave-tarmsygdomme

Sidst opdateret: 20.02.2026
Annonce