Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvordan kommer jeg af med min snorken?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg lider af snorken (ikke apnø) og forstyrrer således min hustrus nattesøvn.

Jeg føler ikke, at det går ud over min egen søvn. Det er et stort problem for hende, men hun vil dog ikke have, at vi sover i hver sit værelse. Vi har derfor tjekket nettet for artikler om problemet og eventuelle løsninger. Umiddelbart ser det ud til, at anbefalingerne går i retning mod en tandskinne og jeg overvejer at afprøve denne løsning.

Jeg har også fået den fikse ide, at snorken skyldes slapt væv i svælget og hvis man kunne træne musklerne op der til at blive mere spændstige, havde man måske løsningen på problemet? I bekræftende fald er spørgsmålet så, hvordan man kan optræne disse muskler?

Venlig hilsen en spørger

Svar

Kære spørger

Snorken er et problem, der generer rigtig mange - ikke mindst rigtig mange ægtefæller!

Gennem tiden har der været talrige bud på behandlinger, der skulle reducere snorken, men der er stort set ingen af de behandlinger, der kan dokumenteres effektive. I den basale ende af spektret ved man, at vægttab, motion og rygestop har en gavnlig effekt på snorken - er der noget du kan ændre på her, vil jeg foreslå det til en start.

Er der tale om søvnapnø, hvad der jo ikke er i dit tilfælde, er der særlige behandlinger, der kommer på tale, men dem berører jeg ikke her.

Skinnebehandling er dokumenteret effektiv, og der findes mange forskellige modeller på markedet. Den mest populære, og skånsomme, skinnetype trækker underkæben frem og forhindrer dermed tungen i at “lukke af” mod den bløde gane. Den synes at være effektiv for de fleste, men du bør nok få en vurdering ved en øre-næse-hals-læge med interesse i snorken, inden du igangsætter behandlingen.

Muskeltræning for at mindske snorken er jeg ikke bekendt med, så jeg tror næppe du vil finde en løsning der. Du kan evt kontakte en talepædagog som jeg vil tro må være den nærmeste til at hjælpe dig.

Morten Svenning Nielsen

Speciallæge i almen medicin

Sidst opdateret: 20.04.2012
Annonce