Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvordan beskytter jeg mig mod kønssygdomme, når jeg er homoseksuel?

Spørgsmål

Kære Netdoktor,

Jeg er en ung kvinde, som er lesbisk. Som ung hører man meget om, hvordan man beskytter sig, når man er i et heteroseksuelt forhold, men jeg har svært ved at finde rundt i, hvad jeg kan gøre for at beskytte mig.

Jeg har f.eks. overvejet, om jeg skal have vacinationen imod livmoderhalskræft, men idet jeg ikke kan se mig selv sammen med en mand, ved jeg ikke om det er nødvendigt.

Hvordan kan jeg beskytte mig imod div. sygdomme, og hvilke vaccinationer og beskyttelser er relevante for mig?. Det ville være fedt, hvis der kunne komme noget info om det på netdoktor, for så vidt jeg kan se, er der ikke rigtig noget med det.

Hilsen en spørger

Svar

Kære spørger,

Sexsygdomme overføres altid og kun ved intim seksuel kontakt mellem mænd og kvinder, mænd og mænd - og kvinder og kvinder. Men hvis du alene har sex med en fast partner, som ikke fejler noget, behøver du selvfølgelig ikke at tænke på smitte med sexsygdom.

Hvis du derimod har sex med skiftende partnere - også selv om det er piger - er der en i hvert fald teoretisk mulighed for smitte med sexsygdom. Hvis du har mundsex med en pige, som er smittet med sexsygdom, bruger fingrene eller hvis I ligger tæt skridt mod skridt, risikerer du at blive smittet. Og det gælder alle sexsygdommene. Også kønsvorter.

Måske ved du, at smitte med netop visse typer af kønsvortevirus er den væsentligste årsag til udvikling af celleforandringer på livmodermunden. Og hvis celleforandringer forbliver uopdagede, kan de udvikle sig til livmoderhalskræft. Nu skal der formentlig en overførsel af virus helt op til livmodermunden, før det sker. Og da du ikke har samleje med kønsvortesmittede mænd, er risikoen for at du bliver smittet nærmest teoretisk.

Men nogle lesbiske piger har jo også sex med mænd en gang imellem og kan være smittede med for eksempel kønsvorter, og så risikerer vi balladen - i hvert fald teoretisk, selv om jeg ikke har hørt om - eller i hvert fald drejer det sig kun om ganske få - som fastholder aldrig at have haft sex hverken med mænd eller kvinder og alligevel udvikler livmoderhalskræft.

Kønsvortevirus betinget kræft andre steder - for eksempel i endetarmen og i mundhulen - er også kendt men sjældent forekommende. Alle piger i 12 års alderen får herhjemme tilbudt vaccination mod kønsvortevirus - som beskytter både mod celleforandringer og kønsvorter i almindelighed. Vaccinationen giver god beskyttelse. Måske er du allerede vaccineret? Ellers kan det jo nås endnu.

Vigtigst er det dog stadig, at alle voksne kvinder - uanset seksuel adfærd - tager imod tilbuddet om undersøgelse ved celleprøve fra underlivet med jævne mellemrum. Alle kvinder kan fra tid til anden udvikle tegn på infektion i underlivet eller urinblæren. Hvis du har symptomer, skal du undersøges og fejler du noget, skal du behandles. Tal i givet fald med din læge om det.

Med venlig hilsen

Erik Fangel Poulsen

Speciallæge i kvindesygdomme

Sidst opdateret: 11.07.2012
Annonce