Annonce

Jeg er mand og har muligvis en genetisk blodstørkningsdefekt. Skal jeg udredes?

Spørgsmål

Kære netdoktor

Min storesøster døde for 7 år siden af en blodprop, da hun var 49 år gammel. Min mor fik en blodprop i hjertet og en bypass operation for ca. et år siden. Efterfølgende fik hun en lille blodprop i det ene ben og fik konstateret en medfødt blodstørkningsdefekt (Faktor V Leiden Mutation).

Min læge har sagt, at det ikke er noget problem for mig medmindre jeg tager P-Piller eller har tænkt mig at blive gravid. Eftersom jeg er en mand er det selvfølgelig meget morsomt, men nu har en læge i forbindelse med min mors behandling, sagt at også jeg burde blive undersøgt for denne defekt og at også min datter, der i dag er 12 år gammel, bør undersøges. Hvem skal jeg nu tro på? Min egen læge eller den læge på Skejby Sygehus som undersøgte min mor?

Hilsen en spørger

Svar

Kære spørger

Man kan godt tillade sig at give begge læger ret.

Faktor V Leiden, er en tilstand hvor man har en genmutation der øger risikoen for blodpropper. Man kan arve mutationen fra en forælder, en såkaldt heterozygot mutation, eller fra begge forældre, en homozygot mutation.

Risikoen for blodpropper er højere hvis man har en homozygot mutation. I udgangspunktet vil det ikke få nogen konsekvens som sådan, om du er bærer af en Faktor V Leiden-mutation, sålænge du ikke har haft en blodprop selv - derfor kan man jo sige at det kun er af akademisk interesse at undersøge dig på nuværende tidspunkt.

Omvendt, er det jo selvfølgelig rart for dig at vide om din risiko for blodprop er øget, uagtet at det ikke får betydning nu. Hvis du skulle være uheldig at få en blodprop, kan en evt Faktor V Leiden-mutation få betydning for hvorledes man planlægger den fremadrettede behandling for at undgå yderligere blodpropper. Det kan være særligt relevant at undersøge unge kvinder, da det - som din læge siger - kan have betydning for valg af prævention, og i forbindelse med graviditet.

Så for dig, som mand, er det i udgangspunktet ikke noget problem. Det du selv kan gøre, er at mindske dine øvrige risici for blodpropper, hvilket vil sige at du skal spise sundt, holde dig normalvægtig, motionere og undlade rygning og overforbrug af alkohol.

Morten Svenning Nielsen

Speciallæge i almen medicin

Sidst opdateret: 20.04.2022
Annonce