Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvorfor sveder jeg så meget på hænder og fødder?

Spørgsmål

Kære Netdoktor,

Siden jeg var ca. 10 år gammel har jeg haft meget håndsved og fodsved. Det er blevet værre nu, og jeg har det ikke fysisk og psykisk godt med det.

I skolen har jeg lidt svært ved at holde på blyanter, og hvis jeg har sat min hånd på et bord, er der en svedplet bagefter. Jeg kan ikke lide at være i fysisk kontakt med andre. Jeg skal snart til at øve galla med min skole, hvor vi skal danse, og jeg er meget nervøs for det. Der er jo ingen, der gider danse med en, der sveder i hænderne!

Jeg har prøvet Perspirex, men det hjalp overhovedet ikke. Jeg har også prøvet aluminium klorid, det hjalp på min sved under armene men ikke på hænder og fødder. Jeg har hørt, at man kan få sine hænder og fødder ned i en balje med vand og nogle strømbølger. Jeg har også hørt, at man så skal behandles sådan resten af livet.

Jeg søger noget som jeg kan bruge herhjemme, eller som måske kan hjælpe mig, så jeg slet ikke skal gøre noget for at stoppe det resten af livet. Jeg har hørt, at man kan få en operation. Min læge sagde, at hvis jeg skal det, så skal jeg være noget ældre.

Det gør mig stresset at tænke på det hele tiden, og jeg vil bare gerne have det skal stoppe nu, så jeg kan leve et ordentligt liv. Jeg tror nemlig ikke, at det her er noget, som bare lige stopper, nu når jeg har haft det i så mange år, og det bare bliver værre. Kan man tage nogle tabletter for det?

Håber virkelig I vil hjælpe mig, for det er virkelig noget der påvirker mig psykisk.

Mange hilsner en spørger

Svar

Kære Spørger,

Svedproblemer er noget, som mange rammes af. For nogen vil problemet være til stede i perioder, for andre vil det være et tilbagevendende problem.

Første skridt vil altid være de lokale behandlinger, som du selv nævner. Både Perspirex og antiperspirant med aluminiumklorid er ganske effektive præparater men kræver, at man benytter dem vedholdende. Der er altså tale om en kortvarig effekt.

Næste skridt på behandlings-trappen varetages af hudlæger. Det er derfor nødvendigt, at du snakker med din egen læge om at blive henvist. Der findes både tabletbehandling, som du selv nævner, og den kan være effektiv for nogen men indebærer jo også en risiko for bivirkninger.

Behandlingen du nævner med baljen, den såkaldte iontoforese-behandling, er bestemt en mulighed. Behandlingen er ikke uden ubehag men kan ofte være ganske effektiv. Operation er endeligt også en mulighed. Jeg mener dog, du bør hensætte den som en absolut sidste udvej, ikke mindst fordi den faktisk heller ikke altid afhjælper problemet.

Af andre interessante behandlingsmuligheder kan nævnes Botox, som typisk har en effekt i 3-6 mdr. Samlet må siges, at der findes ganske mange behandlingsmuligheder, ud over dem du har prøvet.

Jeg syntes derfor ikke, du skal tabe modet helt endnu, men snak med din læge om, hvordan I kommer videre.

Med Venlig Hilsen

Morten Svenning Nielsen

Speciallæge i almen medicin.

Sidst opdateret: 11.07.2012
Annonce