Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Skal blod i afføringen undersøges nærmere?

Spørgsmål

Kære Netdoktor,

Jeg har gennem mange måneder haft et tilbagevendende problem med, at jeg nogle gange får blod i min afføring. Nogle gange er det så slemt, at toiletvandet bliver farvet rødt, og andre gange kommer der kun lidt blod på papiret ved efterfølgende tørring.

Derudover har jeg smerter, ikke store men konstante, omkring min endetarmsåbning, som er værst lige efter toiletbesøg, uanset om der er blod i afføringen eller ej. Smerterne kan sagtens være ved i en uge, hvorefter de pludseligt forsvinder.

Når problemet er værst, føles det også som om, at der er hævelse omkring endetarmsåbningen. I starten troede jeg, det var fordi, jeg ikke fik fiber nok i min kost. Men efter der er blevet skruet kraftigt op for det, er problemet stadig ikke forsvundet.

Håber i kan hjælpe til en afklaring.

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære spørger,

Hvis der kommer blod ud af kroppens naturlige åbninger (mund, næse, urinrør, (vagina) og anus), skal det som en rettesnor altid undersøges nærmere, så man kan finde frem til en årsag.

Hæmorider er således den hyppigste årsag til blødning ved afføring, smerter, og hævelse omkring endetarmsåbningen (anus).

Hæmorider er en lidelse, hvor slimhinden i den allernederste del af endetarmen bliver løs, og i forbindelse med afføring (og pressen) vil forsøge at komme ud igennem anus, hvor der jo er en lukkemuskel. Lige under slimhinden er der en del blodårer, som derved kan komme til at bløde.

Andre sygdomme kan imidlertid også medføre blødning, således i din alder forskellige tarmbetændelser, hvorimod polypper, divertikler eller egentlige svulster sædvanligvis først forekommer, når man er blevet noget ældre.

Under alle omstændigheder bør du gå til lægen, for at blive henvist til en speciallæge i mave-tarm kirurgi, der formentlig vil foretage kikkertundersøgelser, for derved at kunne finde frem til årsagen. Det er jo helt nødvendigt, for at kunne give en korrekt behandling.

Venlig hilsen

Dennis Raahave

Overlæge, dr.med. Speciallæge i kirurgi og mave-tarmsygdomme

Sidst opdateret: 11.07.2012
Annonce