Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvordan kan jeg undgå at smitte min kæreste med kønsvorter under sex?

Spørgsmål

Kære Netdoktor,

Jeg har været sammen med min kæreste i halvandet år, og for lidt over et halvt år siden fik min kæreste nogle små knopper omkring og på penis, der viste sig at være kønsvorter.

Da vi ikke har været sammen med andre i vores forholds varighed, kunne han ikke have været smittet af andre end mig. Jeg blev også testet, og der har ingen kønsvorter været på/i mig på noget tidspunkt - jeg er dog bærer af virussen.

Min kæreste fik noget creme at smøre på (Wartec - 0,15 % creme - Podophyllotoxin), og vorterne gik væk. Han er desuden i gang med at få HPV-vaccinen, som han kun mangler sidste omgang af.

Nu er det dog sådan, at stort set efter hver eneste gang, vi har sex, kommer hans vorter igen efter nogle dage. Dette er ekstremt irriterende for ham, da cremen gør ham meget øm på huden, så det til sidst gør ondt.

Jeg har vildt dårlig samvittighed, for jeg ved, jeg har virussen i mig og smitter ham hele tiden. Hvis jeg nu selv fik HPV-vaccinen, og han samtidig fik den sidste sprøjte i hans forløb, ville jeg så stoppe med at smitte ham? Hvis ikke, er der så nogle muligheder for os udover at begynde at bruge kondom?

Jeg ser frem til dit svar!

Hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger,

De fleste af os vil, når vi har et sexliv, blive udsat for smitte af en eller flere af de såkaldte human papilloma virus (HPV), som kan give kønsvorter og som endvidere også kan resultere i langt alvorligere ting som kræft i livmoderhalsen og endetarmen, samt i stigende grad også i mundhulen.

Det er specielt 2 af disse papilloma virus typer, som kan give de såkaldte kønsvorter (condylomer) og 2 andre papilloma virus, som står for ca 70% af alle tilfælde af livmoderhalskræft. Papilloma virus kan smitte en hele livet, men risikoen er størst i de unge år efter puberteten, hvilket vel hænger sammen med at man dels er ubeskyttet, fordi ens immunforsvar endnu ikke har dannet et forsvar endnu mod disse virus, og dels fordi ens sexualliv alt andet lige er livligere i den fase af livet.

Virus kan forblive i slimhinderne/huden på kønsorganerne i længere tid, måske som en vedvarende infektion hos nogle, men kan også forsvinde og måske komme igen ved ny smitte. Helt klart er dette mønster ikke. Det hele kompliceres også af at der er mange undertyper af papilloma virus og kroppens eget immunreaktion mod dette virus ikke er effektiv. Man kan således have virus uden at have symptomer eller tegn på det.

Den nye vaccine, hvor kun er den der hedder Gardasil, også beskytter mod de to undertyper, som forårsager condylomer, giver en meget kraftigt immunreaktion, hvor man danner antistoffer mod 4 slags HPV på et niveau som er måske 100 gange det , som en naturlig infektion ville give. Derfor er det en rigtig god vaccine til unge, som ikke er startet på et aktivt sexualliv, og som derfor kan beskyttes mod papilloma virus (HPV) af de fire slags, som vaccinen er effektiv imod.

Derimod er det ikke garanteret at vaccinen kan fjerne eller minske problemet med de condylom virus, der allerede har sat sig i huden/slimhinderne. Din ven er smittet med kondylom virus, og er ved at blive vaccineret, og du er selv ret ung (23 år). De aktuelle anbefalinger for HPV- vaccination vil være at du med 23 vil kunne have glæde af vaccinationen med henblik på de andre ting (f.eks livmoderhalskræft) som HPV kan være skyld i.

Jeg synes derfor det er en god idé at lade dig vaccinere, men det vil desværre næppe ændre noget med hensyn til kønsvorterne hos din ven eller de virus du selv udskiller. Endelig synes jeg ikke du skal have nogen dårlig samvittighed over at være bærer af et virus, som må være et af de mest almindelige virus der inficerer mennesker, og som man dårligt kan beskytte sig imod fraset altså, hvis man bliver vaccineret som barn.

Med venlig hilsen

Søren Thybo

Speciallæge i infektionssygdomme

Sidst opdateret: 11.07.2012
Annonce