Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvorfor kan dårlig ånde komme fra tarmen?

Spørgsmål

Kære Netdoktor.

Jeg er en 30 årig mand, der gennem de seneste år har haft det problem, at jeg lugter og smager grimt i munden. Jeg kan ikke selv smage det, men min kone er stærkt generet af det.

Jeg har dagligt børstet tænder/tunge, brugt tandtråd og gurglet i sb12. Min kone siger jeg smager af afføring, hun siger det heldigvis lidt pænere - men oplever det som at blive pruttet i munden.

Det er selvfølgelig til stor gene og lægger en betydelig dæmper på vores kærlighedsliv. Jeg har de seneste to år brugt præparatet silicol, som har virket udemærket og næsten fjernet det, men det skal indtages hver 2-3 time. Jeg håber på, at i har et alternativ.

Venlig Hilsen en spørger

Svar

Kære spørger.

Ganske som du selv oplever det, er dårlig ånde afskrækkende for omgivelserne. Det er derfor klart, at man bør forsøge at finde frem til årsagen, ikke mindst, da det jo også er socialt og forretningsmæssigt hæmmende, og kan føre til nedsat selvværd.

Langt de fleste tilfælde af dårlig ånde stammer fra mundhulen, hvor bakteriers nedbrydning af organisk materiale (maden) kan frembringe bl.a. ildelugtende svovlforbindelser.

En tandlæge bør derfor sædvanligvis tjekke tænder, tandkød, tunge, ligesom en øre-næse-halslæge måske bør kaste et blik på mandlerne og undersøge næse og svælg. Ligeledes bør man opretholde en daglig god mundhygiejne.

Sjældne sygdomme i luftveje eller mavesæk kan også medføre dårlig ånde, ligesom sukkersyge, lever- og nyre-sygdomme, men her vil der også være andre karakteristiske symptomer tilstede. Alkohol, tobak, hvidløg, og forskellige lægemidler vil også sætte sig spor i ånden.

Din ånde lugter jo imidlertid direkte af afføring, og du anvender et middel mod oppustethed og luft i maven. Du kunne derfor lide af en form for forstoppelse, som kan forekomme, selv om man har afføring hver dag. Ved denne tilstand er tyk- og endetarmen overfyldt med afføring. Da der er mange bakterier tilstede, vil de udvikle en blanding af forskellige luftarter, som spiler tarmen ud, medfører oppustethed (og bøvser) og ofte ildelugtende prutter. Desuden vil tarmluften have mulighed for at gå over i blodbanen og blive ført til lungerne og både udåndet mens man sover eller i dagens løb, som den dårlige ånde.

Der foreligger således en forstyrrelse af tyk- og endetarmens funktion, og dette bør man påvise ved en såkaldt undersøgelse af passagetiden (se Netdoktor artikel). Herved bestemmes hastigheden og ophobning af afføring i tyktarmen.

På baggrund af dette resultat kan man herefter tilrette en individuel behandling, der især hviler på kost- og måltidsplaner, væske, motion, suppleret med enten et afføringsmiddel hver aften ved sengetid f.eks. 2 tabletter Magnesia, eller medicin til tarmen (receptpligtig), der kan øge bevægeligheden (peristaltikken).

Undersøgelser har vist, at det vil føre til et mindre indhold af afføring i tarmen og samtidig mindre tarmluft - og den dårlige ånde vil derfor forsvinde.

Venlig hilsen

Dennis Raahave

Overlæge, dr.med.

Speciallæge i kirurgi og mave-tarmsygdomme

Sidst opdateret: 20.07.2012
Annonce