Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvorfor er min sæd brun?

Spørgsmål

Kære Netdoktor,

Jeg er en mand på 30 år, som i en to ugers periode med brun sæd, som jeg kan forstå er gammelt blod ved at læse på nettet. For et par måneder siden havde jeg frisk blod i sæden (rød sæd), men det gik væk efter et par dage.

Jeg må indrømme, at vi ikke ligefrem tjekker farven på min sæd, hver gang jeg kommer oppe i min kæreste, så jeg kan kun skrive om de gange, vi har lagt mærke til det, og de gange jeg har set det ved onani .

For over en uge siden havde jeg en ret kraftig orgasme, som var ret smertefuld. Senere samme dag kom jeg to gange mere, hvor der var lidt frisk blod i sæden. Efter et par dage havde vi sex igen, og der var det blevet noget mørkere og mere brunligt.

Jeg tog en pause på en fire dage, hvor jeg derefter onanerede for at se, om alt var normalt igen. Til min store forskrækkelse var det helt brunt med en tynd konsistens. Jeg onanerede igen dagen efter, og der var det den samme brune farve, men tyk som normalt sæd.

Jeg forstår ikke, hvorfor sæden er brun, som gammelt blod, når jeg ikke ser noget frisk blod indimellem. Det kan da ikke passe, at jeg, efter to uger og adskillige udløsninger, stadig har gammelt blod efter den smertefulde orgasme. Hvor gammelt er blod, når det er brunt?

Jeg har ikke nogle gener som smerter, udflåd eller blod i urinen . Udfra mine mange timers læsning på nettet lader det til, at det må være blod fra prostata , da der ellers også burde være blod i urinen, eller er jeg helt galt på den? Jeg har læst om folk der har haft blod i sæden helt op til 6 måneder.

Skal jeg bare skal slappe af og se tiden an? Eller skal jeg skynde mig at blive undersøgt? Hvis det er problemer med prostata, går de så i sig selv igen uden behandling, så længe dette er det eneste symptom? Skal jeg holde en pause med at få udløsning, eller skal jeg onanere dagligt, så det gamle blod bliver renset ud?

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger,

Blod i sæden – såkaldt hæmospermi – er hos en mand i din alder ufarligt. Når jeg tilføjer ”i din alder”, skyldes det, at hos mænd over 50 år, bør man sikre sig, at det ikke er det første tegn på en tidlig kræft i prostata . Denne sygdom ser man imidlertid ikke hos en mand på 30 år.

Blodet kommer fra din blærehalskirtel, prostata, eller måske fra dine sædblærer, som sidder lige ved slutningen sædlederne på bagsiden af prostata. I lærebøgerne er nævnt, at det oftest ses hos mænd, der har haft en vis abstinens fra orgasmer, men det stemmer ikke med min faglige erfaring.

Endnu i 1970’erne undersøgte vi alle mænd med blod i sæden, som om de havde blod i urinen, det vil sige med røntgenundersøgelse af nyrerne og kikkertundersøgelse af urinblæren. I 1980’erne ville man ikke engang se sådanne mænd på sygehuset, men efter 1990’erne er man blevet opmærksomme på den lille (meget lille) risiko for en sammenhæng mellem blod i sæden og tidlig kræft i prostata. Men igen: du skal ikke være bekymret for kræft i prostata som 30-årig.

Jeg ved ikke af, at det skulle få blødningen til at ophøre med hyppige orgasmer. Så mit råd er: vær ligeglad. Det kan ganske rigtigt en gang imellem stå på omkring ½ år, men det holder op på et tidspunkt. Man kan ganske vist prøve at tage en pille, som vi ellers kun bruger til at skrumpe en prostata hos mænd i den alder, hvor de begynder at få prostatabesvær, men jeg synes ikke, man skal tage medicin for noget, der er ufarligt omend irriterende.

I øvrigt er blod lyserødt, men hvis blod, som er størknet, farver sæden, ser den brun ud. Så hold ud. Det er ufarligt, og det holder op igen, og det skader hverken dig eller din kæreste, at der er blod i sæden.

Venlig hilsen

Poul Frimodt-Møller

Speciallæge i urologi

Sidst opdateret: 28.07.2012
Annonce