Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvorfor prutter jeg så meget?

Spørgsmål

Kære Netdoktor,

Jeg er en dreng på 17 år med et meget pinligt problem. Der er ikke rigtig nogen, der ved det udover min familie. Siden så længe jeg kan huske tilbage, har jeg haft utroligt meget luft i maven. Og vi snakker ikke bare en lille smule engang imellem, jeg skal næsten prutte konstant.

Det kan til tider blive meget frustrerende, for jeg kan nemlig ikke rigtig selv lugte det af en eller anden grund. I skolen går jeg på toilettet engang imellem for at få sluppet tarmluften løs, men sidder jeg stille længe og holder mig, hober det sig op, og jeg får ondt i maven og ubehag.

Jeg har prøvet at læse mig lidt frem til, hvad der er normalt. Jeg har hørt om en grænse ved omkring 40 prutter om dagen. Den grænse er jeg langt over.

Jeg ved ikke, hvordan det kan være, at jeg har så meget luft i maven. Jeg har dog mistanke til et par ting. Jeg spiser rimelig hurtigt, og jeg spiser rigtig mange kulhydrater (gryn til morgen, og brød til frokost hver dag). Jeg håber virkelig i kan give mig svar, for det kan til tider være meget frustrerende for mig.

Venlig Hilsen

En spørger

Svar

Kære spørger,

Der var engang en franskmand, der tog rundt på markeder, idet han kunne slå prutter på komando og give dem forskellig lyd, ligesom man blæser i en trompet! Det var en stor sensation. Men hvor kommer prutterne fra?

De kommer fra den tarmluft, der vil blive dannet i tyktarmen, når den naturlige bakterieflora forgærer afføring. Hvis man derfor har megen luft i maven (tarmen), tyder det på, at man generelt har for meget afføring ophobet i tarmen. Det kan også medføre mavesmerter.

Tarmluften er en blanding af op til 10 forskellige luftarter, f.eks. kvælstof, brint, kuldioxyd, ilt og metan. Lugten kan også være ildelugtende som følge af svovlforbindelser. Tarmluften vil desuden have mulighed for at gå over i blodbanan og blive ført til lungerne for at blive udåndet, mens man sover eller i dagens løb (brevkassesvar: " Dårlig ånde - og prutter ").

Du har formentlig en forstyrrelse af tyk- og endetarmens funktion med tilbageholdelse af afføring, som man kan påvise ved en undersøgelse af passagetiden ( artikel Netdoktor). Herved bestemmes hastigheden og ophobning af afføring i tyktarmen. På baggrund af dette resultat kan man herefter tilrette en individuel behandling, der især omfatter kost- og måltidsplaner, væske, motion og ikke mindst i starten helt nødvendig stimulerende medicin til tarmen (receptligtig).

Undersøgelser har vist, at dette vil føre til et mindre indhold af afføring i tyk- og endetarmen, og dermed mindre tarmluft - og dermed langt færre prutter. Du lider således formentlig af en skjult forstoppelse, som bør undersøges og behandles som forklaret her.

Din egen læge kan henvise dig til til en hospitalsafdeling, der har specialiseret sig i at foretage undersøgelser/behandlinger af alle former for forstoppelse, i region Hovedstaden f.eks. Tarmlaboratoriet/Hillerød Hospital. Mange er blevet hjulpet.

Venlig hilsen

Dennis Raahave Overlæge,

dr.med.

Speciallæge i kirurgi og mave-tarmsygdomme

Sidst opdateret: 13.09.2012
Annonce