Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Skal mine hæmorider opereres?

Spørgsmål

Kære Netdoktor,

Jeg har hæmorider. De kommer og går et par gange om året. Den eneste gene er, at jeg næsten altid bløder ved afføring.

De seneste par år har jeg i lange perioder (3-4 måneder ad gangen to gange om året) oplevet temmelig meget blod ved afføring. Jeg kan se det ved, at toiletpapiret er gennemblødt af store plamager af blod. Det drypper dog aldrig og stopper, når jeg har tørret mig i numsen 30-40 gange.

For et par år tilbage kunne blødningen stoppes med en kur af stikpiller. Det har jeg brugt et par gange om året i en årrække. For måske fire år siden fik jeg sat elastikker på - måske en fire gange. Men de kommer tilbage.

Jeg spiser, drikker vand samt tager Husk og motionerer. Jeg har ingen smerter eller noget, der hænger udenfor. Men det er ikke holdbart, at jeg bløder så meget, som jeg gør. Jeg tager en tur til min praktiserende læge en gang om året for at lade ham kigge mig numsen og konstatere det, som jeg godt ved - nemlig at nu er der igen en hæmoride, som bløder. Her får jeg stikpiller igen, som nu ikke længere virker. Hvad er rette behandling? Hvad kan jeg gøre?

På forhånd tak for råd.

Hilsen

En spørger

Svar

Kære spørger,

Hæmorider er en lidelse, hvor slimhinden i den nederste invendige del af endetarmen er blevet løs, og i forbindelse med afføring (og måske pressen) med tiden vil forsøge at komme ud igennem igennem åbningen (anus). Lige under slimhinden er der mange blodårer, som derved kan komme til at bløde.

Du har jo øjensynligt haft hæmoriderne i mange år og har nu daglige gener, bl.a. blødning. Du har jo igennem årene prøvet de medicinske behandlinger, men de er nu ikke mere effektive. Det er derimod den moderne kirurgiske behandling.

Der er udviklet nye teknikker, som er mere skånsomme og meget mindre smertefulde, hvorfor man hurtigt kan vende tilbage til almindelige aktiviteter. Det gælder således for operationen, hvor man anvender en stapler, som nu har været brugt i mere end 10 år (se artiklen " Hæmorider " på Netdoktor).

Den klassiske operation med bortskæring af hæmoriderne, som efterlod smertefulde sår, anvendes således meget sjældent mere.

Da der er en sammenhæng mellem hæmorider og tendens til forstoppelse og andre sygdomme i tyktarmen, bør man forud for operationen også have foretaget en kikkertundersøgelse.

Mit bedste råd vil derfor være at blive opereret for at blive generne kvit en gang for alle. Din egen læge kan henvise dig til en kirurgisk afdeling, der foretager de moderne operationer for hæmorider, idet der vil være mindst en afdeling i hver af landets 5 regioner.

Venlig hilsen

Dennis Raahave

Overlæge, dr.med.

Mave-tarm kirurg

Sidst opdateret: 13.09.2012
Annonce