Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvad skal jeg gøre, når jeg er smittet med Toxoplasmose som gravid?

Spørgsmål

Kære Netdoktor,

Min kone på 30 år er blevet gravid og er ca. otte uger henne. Da hun er polak, fik hun foretaget scanning og blodprøve i Polen for omkring 3 uger siden under familiebesøg. I Polen tester de for Toxoplasmose hos gravide, og hun var desværre positiv og - i følge blodprøven - nyligt smittet.

Hjemme i Danmark var hun i sidste uge til gynækolog, og en scanning viste tvillinger, hvor den ene desværre er død. Gynækologen oplyste, at hun skulle henvises til Rigshospitalet for yderligere prøver, da hun var i risikogruppe.

Efter henvendelse til Rigets akutlinje, var der desværre ikke meget hjælp at hente. En del medarbejdere vidste ikke engang, hvad toxoplasmose var, og hvordan det skulle gribes an, og en enkelt læge foreslog abort?

Hvad gør man i dette tilfælde? Vi har læst, at det kræver medicinsk behandling - men ingen vil tage et ansvar og, Riget prøvede at henvise tilbage til gynækolog og blodprøve hos egen læge. Da vi risikerer et hjerneskadet barn eller abort, er vi ret bekymrede.

Hvad skal vi gøre? Er der en specialist man kan kontakte? Har vi været uheldige at møde dårligt uddannet personale? Er det helt normalt at få foreslået abort af den endnu overlevende tvilling? Vi håber, I tager vores henvendelse seriøst og håber, at I kan hjælpe med vores spørgsmål.

Med venlig hilsen

en Spørger

Svar

Kære Spørger,

Toxoplasmose er en infektion med parasitten Toxoplasma Gondii. Den mest almindelige smittevej er ikke, som mange tror, fra katte - men fra kødprodukter, der ikke er tilstrækkeligt tilberedt. Parasitten findes i mange slags kød men dræbes ved tilstrækkelig opvarming eller frysning.

Hvis en gravid smittes, er der størst risiko for smitteoverførsel til det ufødte barn i den sidste del af graviditeten (det sidste trimester). Når først man er smittet med toxoplasmose, er man kronisk bærer af parasitten. Kroppen danner et forsvar, der beskytter fosteret ved graviditet, og der er derfor kun en risiko, hvis man smittes under graviditeten.

I jeres tilfælde, hvor din kone er 8 uger henne, er sandsynligheden størst for, at din kone er smittet før graviditeten, og selv hvis infektionen er ganske ny, er overførsel til fosteret ganske lidt sandsynligt (få procents risiko!).

Din kone skal naturligvis udredes nærmere, og det kan foregå via egen læge. Der skal tages en blodprøve, udvidet antistoftest for Toxoplasma Gondii, som sendes direkte til Statens Serum Institut, Parasitologisk Laboratorium. Her kan man vurdere ‘alderen’ for infektionen og planlægge det videre forløb. Det er altså langt fra nødvendigt at rådgive din kone i retning af abort!

Dét faktum, at det ene tvillingefoster er gået til, har ikke nogen relation til en toxoplasmose infektion. Den risiko, som eksisterer for det ufødte barn, er skader på øjnene og hjernen, men behandling under graviditeten nedsætter denne risiko betragteligt.

Med venlig hilsen

Morten Svenning Nielsen,

Speciallæge i Almen medicin

Sidst opdateret: 21.10.2012
Annonce