Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvorfor har jeg ondt i højre side af maven?

Spørgsmål

Kære Netdoktor,

Jeg skriver mest af alt, fordi jeg er ved at blive rigtig frustreret. Den 20. juli 2012 var to dage efter, jeg var kommet hjem fra en dejlig ferie i spanien. Jeg får enormt ondt i nederste højre side af min mave.

Dagen efter bliver anfaldene så kraftige, at jeg søger vagtlæge, der mener, det er blindtarmsbetændelse. Efter at have været indlagt et døgn, hvor smerterne er gået i sig selv, fik jeg svaret, at det nok skyldtes en voldsom ægløsning. Sidenhen er jeg blevet tjekket for cyster samt for nyresten .

Mine smerter kommer i perioder. Nogle gange varer de en uge og andre gange 1-2 dage. Engang imellem mærker jeg slet ikke noget i knap en uge. Jeg har som sagt ondt nederst i højre side af maven. Nogle gange trækker smerterne sig ned i mit højre ben ned til knæet, som det gør ved menstruationssmerter. Jeg får ofte ondt i ryggen (derfor troede de, det var nyresten), og nogle gange svier hele min mave, og jeg kan ikke rigtig strække mig ud (måske skyldes det min Ibuprofen-forbrug?).

På min sidste scanning kunne de se nogle væskeansamlinger omkring tyndtarm og endetarm, og jeg skal derfor videre til scanning igen om to uger. Jeg skal have lavet blodprøve og afføringsprøve inden.

Jeg har allerede fået lavet en afføringsprøve, hvor de snakkede en smule om noget tarmsygdom. Mit "tal" var nemlig en smule for højt, og jeg har lidt blod i urinen men ingen bakterier. Jeg har lidt slim i min afføring, og det har jeg haft rigtig længe. Jeg har ikke tænkt over det, inden alt det her begyndte.

Jeg føler, at jeg bliver kastet rundt i systemet og konstant skal til egen læge samt til undersøgelser tusindvis af steder og så tilbage til egen læge igen. Processen virker meget lang, når smerterne nogle gange er så voldsomme, at jeg hverken kan ligge ned, stå op eller noget andet. Jeg ved slet ikke, hvad jeg skal gøre af mig selv, når det er rigtig slemt. Jeg ved godt, I ikke kan give mig et svar, men måske I kunne skrive nogle forslag til, hvad det kunne være, eller noget jeg kunne gøre? Jeg går jo rundt og bliver bange for, at jeg er alvorlig syg, og at de bare ikke har opdaget det?

Med venlig hilsen

En Spørger

Svar

Kære Spørger,

Som du allerede har oplevet, kan det være vanskeligt at finde ud af, hvorfor du har ondt nedadtil i højre side af maven. Som menneske er man desværre ikke udstyret med en sans, så man direkte kan fortælle, hvad det er for et organ i bughulen, smerterne stammer fra. Og netop i det hjørne er der mange organer, idet lidelser i urinveje, ægge-stokke og -ledere, blindtarm, tynd-og tyktarm kan give smerter her.

Du har jo fået udelukket de første muligheder, så det er mest sandsynligt, at smerterne stammer fra tarmkanalen.

Du har slidt slim i afføringen, og det ville have været rart at vide lidt mere om din afføring, hvor tit?, hård eller tynd?, besværligt eller nemt?.

Hvis der har været mistanke om en egentlig tarmsygdom, bør der jo foretages en kikkertundersøgelse (koloskopi).

Man bør ligeledes sikre sig, at du ikke har et brok i lysken.

Det faktum, at smerterne kommer og går, og også kan være over ryggen, peger dog i retning af en såkaldt funktionel lidelse i tyktarmen dvs. en forstyrrelse af tyktarmens funktion. Det har nemlig vist sig, at mange mennesker i den vestlige verden har tendens til at ophobe afføring og nærmest danne depoter, således også i den højre side af tyktarmen, der er meget bred. Når den bliver spilet ud af afføring og luft og samtidig skal transportere afføringen videre, kan man få krampagtige smerter. Det kan så, ligesom i dit tilfælde, blive tolket i retning af en blindtarmsbetændelse.

Man kan stille diagnosen på denne forstyrrelse af funktionen ved at undersøge passagetiden , hvor man samtidig kan bestemme ophobningen af afføring i tyk- og endetarmen. Det har ligeledes vist sig, at mange mennesker med irritabel tyktarms-symptomer også har denne tendens til at tilbageholde afføring og har gået i mange år med en generende trykken nedadtil i højre side - som led i en skjult forstoppelse.

Ud fra resultatet af denne undersøgelse kan man afhjælpe generne ved at fokusere på de 7 kostråd, væske, motion og i mange tilfælde tillige daglig medicin (receptpligtig) i en kortere eller længere periode, som kan stimulere tyktarmen til blive bedre tømt for afføring og luft, hvorved symptomerne vil forsvinde.

Med venlig hilsen

Dennis Raahave

Overlæge, dr.med.

Speciallæge i kirurgi og mavetarm-sygdomme

Sidst opdateret: 28.10.2012
Annonce