Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Jeg får anfald af hedeture med sved på panden, sitren og svært ved at stå på mine ben. Hvad fejler jeg?

Spørgsmål

Fakta:

Alder:47 år

Køn:Kvinde

Vægt:118 kg

Højde:171 cm

Lidelsens varighed:2-3 år

Medicin:Sertralin, Mianzarin, D-vitamin (105 mg)

Andre sygdomme:fedme, sårbarhed, depression, perianal abces

Kære Netdoktor,

Jeg får med mellemrum hedeturs-lignende anfald, hvor sveden springer frem, og hvor jeg har svært ved at stå på mine ben. Min krop har det, som om den har været udsat for et stort adrenalin chok, hvor benene sitrer, og jeg sveder.

Et sådant anfald varer som regel 20-30 min, hvorefter alt igen er normalt. Anfaldene kan komme to dage i træk, men der kan også gå måneder imellem.

Jeg er gastric bypass opereret i 2006 og har svære problemer med at optage D-vitamin. Mine blodprøver viser problemer med calcium (sidste værdi på 2.17 nmol/l), D-vitamin (sidste værdi 22 nmol/l) og parathyroidea-hormon (sidste værdi 16,2). Jeg har en fornemmelse af, at der er en sammenhæng mellem de anfald, jeg får, og de forskellige tal. Er det muligt?

Jeg skal til at få injektioner med D-vitamin (100.000 ie x 3), og værdier skal måles igen derefter. Men skal man ikke hellere se på årsagen?

For eksempel kan jeg have manglende optag af D-vitamin på grund af gastric bypass, men forklarer det også det høje hormontal? Hvad er årsagen til det høje hormontal - og hvordan får jeg det i balance igen?

På endokrinologisk afdeling vil de tage mig i behandling med meget stærk D-vitamin, såfremt der ikke er fremgang i værdierne ved næste måling. Men hvad med de høje hormontal? Og hvad med de anfald jeg får? Kan I se nogen sammenhæng?

De bedste hilsner,

En spørger

Svar

Kære Spørger,

Lægerne på DoctorsOnly har debatteret problemstillingen på baggrund af spørgers oplysninger. Der har været flere interessante bud på, hvordan spørgeren kan komme videre med udredning, som forhåbentlig kan resultere i, at spørger får en endelig diagnose.

På DoctorsOnly er der enighed om, at det lave D-vitamin ikke forklarer symptomerne. Lav D-vitamin i kroppen giver mere sensomotoriske forstyrrelser, træthed osv.

Derimod kunne det passe med begyndende overgangsalder med din alder taget i betragtning, og det bør i første omgang udelukkes.

Dette gøres dels på symptomerne (som i øvrigt vurderes som typiske i dette tilfælde), dels via en udredning med blodprøver til hormonanalyse, hvor man måler de kvindelige kønshormoner.

Venligst

Lægerne fra DoctorsOnly

Netdoktor har indgået et samarbejde med DoctorsOnly, som er et eksklusivt online netværk for læger i Danmark. Udvalgte spørgsmål, der er blevet sendt til Netdoktors brevkasse, vil blive videresendt til DoctorsOnly.dk, hvor alle lægerne i netværket kan bidrage med deres bud på, hvad der kan være i vejen, og hvordan spørger bedst kan hjælpes videre. Netdoktor videresender kun spørgsmål med spørgers accept, og spørger forbliver anonym.

Sidst opdateret: 04.11.2012
Annonce