Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvorfor har jeg voldsomme mavesmerter, kvalme, oppustethed og træthed?

Spørgsmål

Fakta:

Alder:18 år

Køn:Kvinde

Vægt:48 kg

Højde:160 cm

Lidelsens varighed:2 år

Medicin:P-piller, Gallieve

Andre sygdomme:urinvejsinfektioner, feberkramper

Kære Netdoktor,

Min sygdom startede for ca. to år siden, hvor den startede som en utrolig smerte i maven. Den varede i to uger. Jeg havde konstante smerter, og de var så slemme, at jeg ikke kunne ligge, sidde, stå eller andet.

Da jeg endelig kom ned til min læge, havde jeg forhøjet infektionstal, og min læge ville helst indlægge mig. Hun gav mig en dag til at blive forbedret. Det gik derefter væk.

Omkring et halvt år efter begyndte der at komme meget sjældne stik i maven, og nogle gange 'ædeflip', hvor jeg spiste utroligt meget mad.

Et halvt år efter dette startede jeg med at få ondt i maven. Jeg følte, at jeg havde influenza nogle dage, og andre dage var jeg bare utroligt træt og havde ondt i min mave. Jeg havde besvær med at komme på toilettet. Dette gik jeg med i et halvt år, hvor smerten kom oftere og oftere. Jeg var i kontakt med en mavespecialist, som satte mig i behandling med alverdens piller i håndkøbsmedicin for at se, om noget hjalp. Derudover fik jeg en skrap antibiotikakur med to forskellige slags piller.

Efter denne kur havde jeg det rigtig godt i fire dage, og så begyndte mine smerter igen. Jeg kunne mærke, at mine smerter startede stille og roligt i højre side, og sneg sig hen mod venstre og opad fra venstre side. Dette skete over to måneder.

Derefter besluttede min mavespecialist at lave en kikkertoperation, den viste ingenting. Jeg blev derudover checket for alverdens ting - for eksempel mælkeallergi, cellulose og disse andre stoffer samt afførings-check. Hun kunne ikke finde ud af, hvad der var galt med mig.

Nu har jeg ikke været i kontakt med en læge i et halvt år, og min mave bliver kun værre. De symptomer og smerter, jeg oplever nu, er med få dages mellemrum. Jeg har ofte stikken i maven/underlivet - men sjældnere kraftige stik i maven. Jeg skal tisse hele tiden, og nogle gange gør det lidt ondt.

Jeg har for to måneder siden haft urinvejsinfektioner, som er behandlede. Jeg har besvær med at komme af med afføringen og føler hele tiden, jeg skal på toilettet. Sjældent kan afføringen komme ud af sig selv. Jeg er oppustet hele tiden og har fået meget luft i maven. Næsten hver dag har jeg kvalme, og nogle gange det meget slemmere end andre. Jeg har skiftende perioder, hvor jeg er sulten hele tiden og spiser uanede mængder mad. Andre gange føler jeg ingen sult og spiser næsten intet.

Jeg har engang imellem diarre, men det er ikke så ofte som det har været. Jeg har tit opsvulmede/hårde tarme, som tydeligt kan mærkes ved at trykke på maven. Jeg har i løbet af disse to år haft et par anfald med meget voldsomme mavesmerter, hvor jeg har grædt af smerte.

Derudover har jeg cirka hver anden dag smerter i mavesækken, og hvis de er meget slemme, kan der følge kvalme med. Jeg har været præget af træthed hele tiden. Tidligere, da mine mavebesvær kun kom i perioder, var jeg kun præget af træthed i disse perioder. Derudover er det nyeste problem, at min mave er begyndt at have virkning på mit underliv i forhold til min menstruation. Den er uregelmæssig, nogle gange med brunt blod og nogle gange utrolige menstruationssmerter.

Hvad skal jeg gøre? Er der nogle bud på hvad det kan være? Skal jeg kontakte en anden mavespecialist, og se om han kan hjælpe mig?

Med venlig hilsen,

En spørger

Svar

Kære Spørger,

Lægerne på DoctorsOnly har debatteret problemstillingen på baggrund af spørgers oplysninger. Der har været flere interessante bud på, hvordan spørgeren kan komme videre med udredning, som forhåbentlig kan resultere i, at hun får en endelig diagnose.

Vurderingen på DoctorsOnly går mest i retning af en funktionel problemstilling, ikke mindst på baggrund af en normal kikkertundersøgelse og en række andre undersøgelser, der heller ikke har vist noget.

Din vægt er i forhold til din højde lidt i underkanten. Hvis du sad over for os, ville vi tale kost med dig, da det lyder som om du i perioder lider af forstoppelse. Det viser sig ofte ved mavekramper, diarre, kvalme, sure opstød. Gluten-allergi eller cøliaki er også en mulighed, men da ville du så opleve diarre og mavekramper lidt oftere, end det du beskriver.

En mulig diagnose kunne være irriteret tyktarm ( colon irritabile ). Anbefalingen er, at du kontakter en diætist med det formål at få etableret en diæt, der kan bringe din mave mere i ro.

Venligst

Lægerne fra DoctorsOnly

Netdoktor har indgået et samarbejde med DoctorsOnly, som er et eksklusivt online netværk for læger i Danmark. Udvalgte spørgsmål, der er blevet sendt til Netdoktors brevkasse, vil blive videresendt til DoctorsOnly.dk, hvor alle lægerne i netværket kan bidrage med deres bud på, hvad der kan være i vejen, og hvordan spørger bedst kan hjælpes videre. Netdoktor videresender kun spørgsmål med spørgers accept, og spørger forbliver anonym.

Sidst opdateret: 04.11.2012
Annonce