Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Kan et barnebarn smitte sin bedstemor med "kyssesyge"? Og kan man have influenza uden feber?

Spørgsmål

Kære Netdoktor,

Jeg er lidt bekymret, da jeg har passet mit barnebarn, som har kyssesyge for 14 dage siden i en hel uge. Nu har jeg fået det rigtig skidt og har voldsom hovedpine, lidt svimmel, øm i kroppen og føler mig forkølet inde i hovedet. Jeg har bare lyst til at sove eller gøre ingenting.

Kan det være influenza, når man ikke har feber men faktisk føler, at man har feber, fryser lidt og er noget skvatet? Jeg er en aktiv person, så det er meget svært for mig at forstå, om jeg er syg eller bare skal tage mig sammen?

Venlig hilsen

En spørger

Svar

Kære Spørger,

Det er sådan, at langt de fleste af os smittes med den virus, der giver kyssesyge/mononucleose, når vi er børn. Her går sygdommen ofte ubemærket hen, fordi det ligner mange af de andre febersygdomme, børn kan få.

Hvis man smittes senere i livet, f.eks i puberteten, kan sygdommen som velkendt give udtalte halssymptomer, høj feber i ugevis og hævede kirtler.

Det ville være næsten utænkeligt, at en kvinde i bedstemoder-alder skulle have undgået smitte med denne helt almindelige infektionssygdom - og af samme grund ligeså utænkeligt, at hun skulle smittes af sit barnebarn.

Influenzainfektion kan faktisk være helt uden symptomer, og den kan også forekomme med alle grader fra ingen eller få lette symptomer til voldsom A-influenza med høj feber, hovedpine, hoste og ondt i musklerne.

Der er imidlertid, i skrivende stund, ikke noget, der tyder på, at influenza-sæsonen er startet i Danmark endnu. Feber kan have mange årsager, så mon ikke det skulle overlades til egen læge undersøge, hvad feberen eventuelt kan handle om.

De bedste hilsner

Sören Thybo,

Speciallæge i infektions- og tropesygdomme

Sidst opdateret: 24.11.2012
Annonce