Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Min datter lider af anoreksi. Skal hun til en psykolog eller en psykiater?

Spørgsmål

Kære Netdoktor,

Min datter på 14 år har sidste år haft anoreksi i omkring 5 måneder. Vi opdagede det i november og fik først hjælp hos en psykolog fra januar.

Hun begyndte at spise normalt igen i slutningen af marts. Siden da har hun haft svært ved at acceptere sin krop og tør ikke at gå på stranden med bikini. Hun går ikke så meget i bad for at undgå at se sin krop.

Hun er også begyndt at skade sig selv lidt oftere, som hun begyndte på under anoreksien. For nyligt har jeg opdaget, at hun har brandt sig på armen. Før cuttede hun.

Vi har så orienteret psykologen om det, og hun siger nu ,at hun ikke kan hjælpe hende længere, og at vi skal henvende os til en psykiater.

Jeg er meget bekymret for hende og især nu, hvor psykologen siger, at hun ikke kan gøre mere for hende. Kan du forklare mig hvorfor og hvordan vil en pyskiater hjælpe hende?

Med venlig hilsen,

En Spørger

Svar

Kære Spørger,

Tak for din mail med spørgsmål om din 14-årige datter, som lider af anorexi.

Jeg kan kun gætte på, hvilke bevæggrunde psykologen måtte have, når hun siger, at hun ikke længere kan hjælpe din datter. En af forskellene på en psykolog og en speciallæge i psykiatri er jo, at selve diagnosticeringen af patienter varetages af sidstnævnte. Det lyder måske lidt ulogisk, men sådan er det.

Endvidere er en psykiater jo speciallæge i psykiatri og altså uddannet læge og dermed i stand til at varetage en medicinsk behandling og vurdere blodprøver og EKG (hjertekardiogram). Såvel vurdering blodprøver og EKG er meget relevant for anorexi-patienter i og med, at spisevægring kan påvirke salt- og kalk-balancen i blodet samt hjerterytmen.

Da din datter er 14 år, skal I være opmærksomme på, at I skal henvende jer hos en speciallæge i børne- og ungdomspsykiatri. Dette foregår ved, at man får en henvisning via jeres praktiserende læge - og med en sådan kan I rette henvendelse til en speciallæge og modtage behandling vederlagsfrit. I må nok desværre påregne en ret betydelig ventetid.

Alternativt skal I søge behandling i sygehus-regi. Flere af de større hospitaler har børne- og ungdomspsykiatriske afdelinger, og eksempelvis i Århus har børne- og ungdomspsykiatrien sit eget hospital. Jeg håber at I får igangsat processen med at søge behandling, for det lyder som om, at din datter er behandlingskrævende. Held og lykke dermed.

Med venlig hilsen,

Hans Mørch

Speciallæge i psykiatri

Sidst opdateret: 16.12.2012




Annonce