Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvorfor får jeg pludselige anfald med feber og trang til afføring?

Spørgsmål

Kære Netdoktor,

Jeg skriver, fordi jeg gennem flere år har været generet af pludselig afføringstrang. Jeg har ikke 5 min. til at finde et toilet!

Fra jeg var helt lille og til nu, når jeg har normal afføring, er det 1-2 gange om ugen. Det skal stort set altid presses ud, og jeg føler mig sjældent "færdig".

Når jeg har "anfald", kommer det uden nogen form for varsel, og det varierer meget fra episode til episode. Når det er værst, er det opkast og diarre på samme tid i mange timer. Det udvikler sig hurtigt fra at være "almindelig" opkast til at være galde samt fra tynd afføring til at være vandig afføring.

Ofte får jeg i disse tilfælde feber og er flere gange besvimet. Når det er mildt, kan jeg efter et enkelt toiletbesøg holde det tilbage med Imodium. Dette er jeg dog ikke glad for, da jeg ikke har afføring et par dage efter. Gør jeg intet ved et mildt tilfælde, fortsætter det til, jeg har fået sovet. Dog bliver jeg ofte vækket af en trang og må så en tur på toilettet.

Jeg har været til forskellige undersøgelser. Inden disse har jeg i et år forsøgt at undlade forskellige ting i kosten (gluten og lactose) uden nogen form for ændring. Jeg fik lavet en laktosebelastning, der steg fra 5,6-9,7 i blodsukker og falder pænt igen. Der er lavet en sigmoideoskopi 70 cm op i tarmen, som viste lidt rødmen og intet andet. Den er lavet i en symptomfri periode.

Jeg er blevet anbefalet HUSK i forbindelse med mistanke om irritabel tyktarm. Det giver mig en form for forstoppelse. Mine infektionstal i blodet (leukocytter og C-reaktivt protein) er lettere forhøjede.

De lavede de en ultralyd, der vidste lidt fedt omkring leveren. Mit blod viste lav blodprocent Hb 6,1, men som siden blev normal. Afføringsprøver viste ingen tegn på unormalitet - odg med lidt forhøjet fedt.

Overstående er uddrag fra journal. Jeg har ført kostdagbog uden at finde sammenhæng. Jeg har en gang i mellem haft "anfald" i forbindelse med træning. Det kommer og går, som det lyster. Drikker jeg alkohol, kan jeg dog være sikker på, at det kommer - men ikke hvor slemt det bliver. Håber du kan komme med et godt råd.

Med venlig hilsen

En Spørger

Svar

Kære Spørger,

Pludselig, og uden varsel, får du afføringstrang, og det skal gå meget hurtigt med at finde et WC for, at det ikke skal gå galt. Ind imellem følger der opkast og diaré med feber, og der har være målt forhøjelse af infektionstal i blodprøver, som hvide blodlegemer og C-reaktivt protein, der tyder på infektion. Træning kan øjensynligt provokere et anfald, og du kan vågne om natten for at skulle have afføring.

Du fortæller samtidig, at du fra helt lille kun har haft en normal afføring 1-2 gange om ugen, som så skal presses ud, og tømningen føles dårlig.

Du lider af forstoppelse.

Anfaldene kommer, når din tyk- og endetarm er så fuld af afføring, at den nærmest er ved at springe. Ud skal det imidlertid - og derfor den pludselige afføringstrang. Samtidig er passagen så meget hæmmet igennem tarmen, at man kan få opkastninger. Feberen skyldes, at der nu er så mange (bilioner) bakterier i tarmen, at immunapparatet bliver aktiveret.

Ultralydsundersøgelsen med fedt ved leveren er formentlig relateret til overvægt.

Du bør få kortlagt sværhedsgraden af din forstoppelse med en måling af passagetiden , der formentlig vil være forlænget. Det kan der være mange forskellige grunde til, også at nogle kan være født med en meget lang tyktarm.

Udfra resultatet af denne undersøgelse kan man anvise et fremtidigt program, der bygger på korrekt kost- og måltids-planlægning, væske, rigelig motion og samtidig en kombination af medicin, der stimulerer tarmen og afføringsmidler.

Herved kan man "normalisere" tilstanden, så din tarm indeholder mindre afføring, og passagen foregår hurtigere. Dine anfald vil ophøre, og der vil komme rimelig ubesværet daglig afføring.

Venlig hilsen

Dennis Raahave

Overlæge, dr.med.

Speciallæge mave-tarmsygdomme

Sidst opdateret: 16.12.2012
Annonce