Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Jeg begyndt at tænke på selvmord, skære i mig selv og slå min kæreste. Hvad skal jeg gøre?

Spørgsmål

Kære Netdoktor,

Jeg vælger at skrive, fordi jeg igennem de sidste 2-3 måneder har gennemgået problemer med min kæreste.

Min kæreste havde et større hashmisbrug før mig, hvor han røg hver dag i næsten 3 år. Problemet er, at vi er begyndt at skændes meget på det seneste. Det starter altid med, at vi misforstår hinanden. Men de sidste tre skænderier, føler jeg, er gået ok i starten, indtil min kæreste så har valgt at ryge i smug.

Første gang løj han om det, indtil jeg fik ham til at indrømme det. De to andre gange har vi også været oppe at skændes, hvor jeg har haft brug for at sidde alene i et rum for at samle tankerne, og så er han stukket af for at ryge imens.

Et endnu større problem er, at jeg er begyndt at føle mig magtesløs, selvmordstruet og helt ved siden af mig selv. Jeg bliver paranoid, når vi ikke er sammen, hvilket er sjældent. Bare dét, at han skal handle ind, kan få mig til at få en klump i halsen og en knude i maven.

Desuden er jeg også begyndt at skære i mig selv. Jeg kan huske, jeg også gjorde det, da jeg var yngre.

Og til det værste: Jeg er begyndt at afreagere spontant på ham under skænderierne. Det er jo slet ikke den person, jeg er eller vil være! Det er som om, når jeg først har slået ham, så kan jeg ikke holde mig tilbage. Jeg skader mig selv, samt den jeg elsker mest. Jeg vil ikke miste ham, jeg vil bare gerne kunne stole på ham igen.

Er der noget galt med mig? Er jeg gået helt fra forstanden?

Med venlig hilsen,

En Spørger

Svar

Kære Spørger,

Tak for din mail. Der er flere elementer i dit spørgsmål:

  1. Hashrygning

  2. Selvskadende adfærd

  3. Dét at slå

  4. Magtesløshed og hvad du beskriver som paranoia

  5. Skænderi.

For det første virker det som om, hashrygning er den udløsende begivenhed. Din kæreste bliver nødt til at holde op med at ryge hash. Det udløser jo en hel lavine af efterfølgende problemer, hver gang han ryger. Hvis han ikke selv kan holde op, så varetages misbrugsbehandling i kommunalt regi, altså typisk i kommunale misbrugsambulatorier.

For det andet bliver du simpelthen nødt til at lade være med at skære i dig selv. Det løser ingen problemer, måske bringer det en umiddelbar lettelse men forværrer blot situationen på lang sigt. Prøv i stedet "elastik-tricket": Gå altid med en bred elastik om det ene håndled, ikke for stram og ikke for løs. Når du så får impulser til at skære dig, så gå på badeværelset, lås døren og sæt dig på toilettet. Træk elastikken ud, så den er 10-20 cm fra armen og giv slip. Så får du et ordentligt "svirp", der ofte giver sammen afledning/lettelse som det at skære sig - men jo altså ingen mærker.

For det tredie når du slår eller skærer dig selv, så er det et tegn på, at du er helt ude af balance og magtesløs. Prøv at tænk på, hvad det er der sker indeni dig, lige inden du bliver så magtesløs, at du slår ham. Jeg gætter på, at du mærker en vrede og anspændthed i kroppen og er sikker på, at du ved lige præcis, hvordan det føles.

Den vrede/anspændthed er dit advarselssignal, som fortæller dig, at nu er det lige før, du mister kontrollen, og det er nu, du skal passe på, for ellers bliver du magtesløs og får impulser til selvskadende adfærd og/eller selvmord. Så gælder det om at handle hurtigt: Du skal stoppe situationen, så du ikke mister kontrollen. Det gør du ved for eksempel at lukke øjnene og tælle til 25 eller ved at tage hans hænder i dine (altså hånd i hånd med begge hænder) og sige "Nu gearer vi lige ned og taler stille og roligt sammen", sæt dig ned på gulvet med hænderne hvilende på gulvet bag ved ryggen og - hvis alt andet glipper - så gå ud af rummet.

Til slut: Skænderierne skal stoppes. Det kommer måske af sig selv, hvis han holder op med at ryge hash, men det sker nok næppe fra den ene dag til den anden. Men imens han trapper ud af sit misbrug, så skal du: 1) lade være med at slå, 2) trække dig ud af situationen, hvis skænderiet er ved at blive for ophedet og vende tilbage når du er "dampet af" og så tale mere roligt og konstruktivt med ham og 3) undgå at skære i dig selv.

Hvis du kan gøre ovennævnte, og din kæreste kan komme ud af sit misbrug, så kommer der nok ro i parforholdet. Det er ikke en let proces, men I bliver nok nødt til at gøre det - ellers kan jeg forestille mig, at situationen vil eskalere yderligere.

Med venlig hilsen,

Hans Mørch Jensen,

Speciallæge i psykiatri

Sidst opdateret: 25.12.2012
Annonce