Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Forstoppelse og besværlig afføring af stress?

Spørgsmål

Kære Netdoktor,

Jeg er en ung mand på 21 år, som er kommet ud i et problem, der ingen ende har. Mine problemer er forstoppelse, oppustet mave, ofte kvalme og ofte gult slim ved toiletbesøg. Jeg har ikke oplevet blod eller slemme mavesmerter.

Jeg går på toilettet 3-4 gange om dagen, fordi jeg er nødt til det. Konsistensen er underlig - nogle gange små klumper, andre gange normalt. Den kan også være ligesom diare eller lange og tynde orme. Jeg har rigtig svært ved at komme af med det og føler mig aldrig helt tømt. Derudover går jeg og sveder meget i bagenden i løbet af dagen.

Jeg har søgt læge efter at have haft disse symptomer i 14 dage, og det gik også næsten over i en periode. Lægen påstod, at det var forstoppelse. Jeg fik dog alligevel indsendt tre afføringsprøver samt en prøve for infektionstal. Der var intet at se.

Efter en utroligt travl december-måned med 60 timers arbejde om ugen og et par juledage vendte mine symptomer tilbage med fuld kraft. Jeg føler mig utroligt træt og døjer med svimmelhed ind imellem samt smerter nederst i venstre side af maven.

Jeg har prøvet at kontakte min læge igen, som påstår, at jeg skal give det mere tid? Men jeg bliver nervøs, når det ikke vil gå over. Jeg har det som om, jeg ikke rigtig bliver taget seriøst. Blev der nu undersøgt for alt ved de prøver?

Jeg læser artikler herinde, som beskriver mine symptomer som passende med kræft i tarmen, hvilket ikke er særlig betryggende. Eller kan det bare være stress? Jeg har det sidste halve år været til flere undersøgelser med mit hjerte, som vi heller ikke kunne finde noget ved og blev begrundet med stress. Hvad vil i råde mig til at gøre?

Med venlig hilsen,

En spørger

Svar

Kære Spørger,

Du har helt klart en form for forstoppelse - med oppustet mave, nu også smerter og besværlig afføring, selv om du er på toilettet flere gange om dagen, men alligevel føler dig dårlig tømt.

Det er meget sjældent, at personer i din alder får en ondartet sygdom i tarmen.

Det drejer sig således formentlig om en forstyrrelse af tyk- og endetarmens funktion, idet den synes at være blevet hæmmet. Det er ret almindelig i den vestlige verden, og du angiver selv flere grunde til det.

Meget arbejde betyder ofte, at måltiderne ikke bliver passet, og indholdet i sådanne perioder ikke følger de 7 kostråd, og fastfood sniger sig ind. Måske kniber det også med at få drukket nok væske i dagens løb.

Du skriver ikke noget om sport eller motion, men dit arbejdsprogram kan meget vel ikke have levnet megen tid til det. Selve den psykologiske belastning kan også i sig selv virke hæmmende på tarmens funktion.

Det hele sker over hjerne-tarm-aksen, hvor signaler fra centre i hjernen hele tiden udveksles med signaler fra tarmen i meget komplicerede processer, der er meget langt fra at være forstået.

Jeg synes, du bør få foretaget en undersøgelse af passagetiden igennem tarmen , som kan belyse den form for forstoppelse, du formentlig lider af i øjeblikket. Desuden bør der foretages en kikkertundersøgelse af tyktarmen - blot for at sikre sig, at der ikke er tilstedeværende sygdom.

Herefter vil man kunne rette tyktarmens funktion med et program, der består af kost- og måltids-planlægning (fiberrig og fedtfattig kost efter de 7 kostråd), tilstrækkelig væske, motion og formentlig nødvendig medicin for at stimulere tarmens bevægelser i en længere periode.

Det vil føre til en mere normal afføring, fjerne oppustethed plus mavesmerter og iøvrigt bedre dit almen befindende.

Venlig hilsen

Dennis Raahave

Overlæge, dr.med.

Speciallæge i mave-tarm sygdomme

Sidst opdateret: 20.01.2013
Annonce