Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Irritabel tyktarm af skjult forstoppelse

Spørgsmål

Kære Netdoktor,

Jeg har i længere tid haft en del maveproblemer, led- og muskelsmerter. Jeg har været til læge med det flere gange og blev for nogle måneder siden testet for laktoseintolerans , hvilket jeg ikke fejlede.

Jeg fik for en måned siden taget en blodprøve, da jeg blev mistænkt for at lide af glutenallergi , men svaret på prøven lød på, at det havde jeg ikke.

Jeg fik konstateret irriteret tyktarm for næsten et år siden og har dermed levet sundt og taget hensyn til min mave (spiser ikke bønner, kål, holder igen med stivelse, spiser HUSK og drikker en masse vand). Alligevel har lidelserne taget til.

Jeg har kvalme hver dag og en følelse af, at maden sidder helt oppe i halsen og får dermed også tit surt opstød, som kan komme lige pludseligt. Jeg har også en del mavekramper - ca 1 til 2 gange om ugen, hvor det kan være meget slemt, så jeg græder. Jeg har i nogle perioder diarré, som kommer lige efter jeg spist (typisk i 14 dage med et par dages pause - hvor jeg i de dage typisk har forstoppelse og besvær med at få afføring ud, selvom jeg skal på toilettet hele tiden).

Min afføring er typisk meget tynd og slimet, og der er ofte smerte forbundet med toiletbesøg. Udover dette har jeg nogle underlige smerter i mine hofter, led og lårmuskler. Cirka hver tredje dag kan jeg pludselig få en følelse af vokseværk i låret (det skifter mellem begge lår, men kun et lår gør ondt ad gangen), og smerterne kan være så stærke, at jeg ikke kan tænke på andet og må dermed ligge mig ned og vente til, det går over (smerterne varer typisk 1-2 timer).

Jeg kan også pludseligt få ondt i mine led, især i hænderne og håndledene. Smerten varer kort men lammer min typisk min hånd fuldstændigt. Smerten i hofterne kommer typsk, når jeg har mavekramper. Det føles som om, det yderste af hofterne er ømt, og det snurrer i dem.

Derudover er jeg kronisk træt, har i perioder uren hud og kan pludselig skifte humør fra glad til at have en følelse af ligegyldighed/tristhed. Jeg mister i perioder appetitten og spiser meget lidt, fordi jeg altid får kvalme efter, jeg har spist.

Det er blevet besværligt for mig at gå ud og spise, da jeg altid for det dårligt - især af fastfood eller generelt fed mad. Jeg får det især også dårligt efter morgenmad, typisk hvis jeg har spist havregryn eller brød. Jeg har i hele mit liv haft problemer med maven. Især med diarré og mavesmerter efter måltider. Men det har især taget til de sidste 3 år, og det sidste halve år er det begyndt at påvirke min hverdag og daglige trivsel.

Jeg er træt, trist og skal helst spise de samme små måltider hele tiden, ellers får jeg ondt i maven, sure opstød eller skal direkte på toilettet. Jeg spiser sundt og dyrker motion. Jeg ved ikke, hvad jeg skal gøre ved det, og jeg føler ikke, at min læge tager mig seriøst. Burde jeg reagere på alle disse symptomer, eller er det bare maveproblemer, som typisk kommer hos unge piger som mig?

Med venlig hilsen,

En Spørger

Svar

Kære Spørger,

Du har ikke haft det godt med din mave og afføring nu i mange år, idet dine gener har stået på lige siden, du var lille. Du har ondt i maven, somme tider kramper, kvalme, også sure opstød og føler, at maden sidder oppe i halsen. Din afføring er ofte tynd og slimet, men det kan også gå over i forstoppelse, så afføringen næsten ikke kan komme ud.

Tarmkanalen skal fungere som en helhed, og du har øjensynlig en forstyrrelse i transporten af afføring igennem tyk- og endetarmen. På trods af mest tynde afføringer er transporten formentlig hæmmet - så hæmmet, at du kan fornemme det helt op i mavesækken og halsen.

Der må altså være tale om en form for forstoppelse med alt for meget afføring ophobet i tyktarmen. Det kan således heller ikke udelukkes, at dine andre symptomer fra muskler, led og den urene hud samt trætheden kan skyldes den fyldte tarm med afføring. Det har jeg tidligere set blive meget bedre efter behandling.

Man bør derfor foretage en undersøgelse af passagetiden , som kan bestemme sværhedsgraden af den forstoppelse, som ligger bag ved.

Det er også muligt, at der bør foretages en røntgeundersøgelse med kontrast i tyktarmen for at se, om den skulle være speciel lang, hvilket der er noget, der kunne tyde på.

Herefter kan man sammensætte et individuelt program, der omfatter kost- og måltidsplaner, væske, motion og ikke mindst helt nødvendig medicin til at stimulere tarmens bevægelser i en lang periode - måske også afføringsmidler.

Det vil fjerne mavesmerterne og medføre normal afføring, og formentlig også give dig et bedre befindende i resten af din krop.

Hvorfor mange i den vestlige verden går hen og får hæmmet deres tarmfunktion, er der mange årsager til bl.a. smertefulde afføringer som lille, tendens til at holde sig, uhumske toiletter, stress og psykiske lidelser. Det vigtigste er lige her og nu, at man som anført kan gøre noget ved den situation, du er havnet i, med en form for forstoppelse.

Venlig hilsen

Dennis Raahave

Overlæge, dr.med.

Speciallæge i mave-tarm sygdomme

Sidst opdateret: 27.01.2013
Annonce