Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Spørgsmål

Jeg vil ganske enkelt spørge om man udtager skrab for at undersøge for kræft i æggestokkene? Jeg har tidligere for ca. 5 år siden fået keglesnit pga. kræft og sidste år fik jeg fjernet hele livmoderen pga. mange problemer med blødninger osv. I dag har jeg så været til læge igen, fordi jeg synes jeg har alle symptomer på kræft i æggestokkene. Dvs. jeg har igennem det sidste år haft gentagne blærebetændelser, nogen gange har jeg fået tjekket urinen hvor det viste sig at være det, andre gange har jeg bare gået ud fra det, da symptomerne var de samme og derfor fået medicin for det gennem tlf. (som ikke hjalp). Jeg har indimellem smerter ved vandladning, jeg tisser utrolig ofte og har meget ofte løs afføring. Min mave er pludselig blevet meget udspilet og jeg ligner en der er gravid i 7.-8. måned, desuden har jeg indimellem stærke smerter i siden og nederst i lænden, samt er meget tung i underlivet.Desuden har jeg ubalance i underlivet hele tiden, som ikke vil gå i orden (som det har gjort førhen) trods alverdens balancepiller osv. Også igennem snart et år. Nu er jeg så igen blevet tjekket for blærebetændelse og overraskende nok havde jeg det ikke, trods de samme symptomer ( er derfor i tvivl om jeg har haft det hver gang tidligere). Ligesom jeg i dag fik taget blodprøver og fik foretaget et skrab... Problemet er, at min læge mumlede: Du har en meget dyb livmoder! Hvilket jeg blev ret overrasket og bekymret over at han sagde, da den jo er fjernet... så nu føler jeg at han er inhabil hvis han ikke har opdaget at jeg ingen livmoder har ved en gynækologisk undersøgelse. Så får man taget skrab ved mistanke om æggestokke kræft, når man ingen livmoder har?

Svar

Det korte svar på spørgsmålet, om man kan tage skrab fra skedens top for at undersøge for kræft i æggestokkene, er et klart nej. Kegleudskæring for 5 år siden på grund af forandringer i livmoderhalsen og sidste år resten af livmoderen på grund af (godartede) blødninger. Tilbage af dine indre underlivsorganer er således æggestokkene, som utvivlsomt blev vurderet i forbindelse med operationen for et år siden og fundet i orden. Nu har du tilsyneladende fået taget et celleskrab fra skedens top ved sidste undersøgelse hos lægen. Undersøgelsen fortælle kun om eventuelle celleforandringer i skedens slimhinde. Prøven er sikkert i orden? Din læges "mumlen" om den "dybe livmoder" kan jeg ikke give dig nogen fornuftig forklaring på. Du er sikkert blevet så forbavset, at du ikke fik spurgt om, hvad han mente. Men det synes jeg, du skal gøre nu. Måske har han blot ment, at han skønnede at skeden var dyb. Ved gynækologisk undersøgelse vil lægen ofte kunne føle æggestokkene - især hvis de er forstørrede. Men ikke altid. Så hvis man vil have mere at vide, om æggestokkenes tilstand, kan undersøgelsen suppleres med en ultralydsskanning hos en specialist i kvindesygdomme. I betragtning af din mistillid til din læges vurdering, vil jeg foreslå, at du beder lægen om henvisning til specialist. Du beskriver en lang række hændelser og symptomer fra underlivet, så du efterhånden er blevet bekymret og bange for kræft i æggestokkene. Den usikkerhed skal du have ud af underlivet og sindet. Forhåbentlig vil specialisten kunne klare det, så du igen kan falde til ro. Også med hensyn til blære- og tarmfunktion. Om det så betyder, at du slippe af med dine symptomer, er en anden sag, men vi har lov at håbe på det. Med venlig hilsen Erik Fangel Poulsen, speciallæge i kvindesygdomme og fødsler

Sidst opdateret: 17.02.2013
Annonce