Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvorfor har jeg slim og blod i afføringen og ondt i maven?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg skriver, fordi jeg er fortvivlet over min situation. Jeg har i et år haft blod og slim i min afføring samt haft ondt i venstre side af maveregionen. Nogle gange lige under venstre ribben og andre gange mere nedadtil i siden. Jeg fik for et år siden taget en calprotectin-test af min afføring og den viste, at jeg havde et for højt indhold af calprotectin.

Derefter blev jeg undersøgt med kikkert i hele tyktarmen og af maven samt tolvfingertarmen. Altså to undersøgelser. De fandt ikke noget og der blev ikke gjort mere. For et halvt år siden gik jeg igen til lægen, da mine symptomer ikke havde ændret sig. Blødningerne fortsætter. Smerterne fortsætter. Igen fik jeg en kikkertundersøgelse, denne gang af den nedre del af tyktarmen, men igen fandt de ingenting, og der blev ikke gjort mere ved det.

Indenfor de seneste fire måneder har jeg taget ti kilo på, uden at jeg har ændret på mine spisevaner. Det undrer mig også. Kan det måske have noget at gøre med mine mave/tarmproblemer? Hvad søren skal jeg stille op?

Jeg er bekymret for mit helbred, og kan oplyse at min mor døde af kræft i mave/tarmregionen. Jeg er så bange, at jeg overvejer at gå til en privatklinik for at få det undersøgt mere grundigt. Hvis det ikke er tyktarmen, må det jo være tyndtarmen. Men det er som om, min læge ikke vil tage det seriøst, hvis jeg taler med ham om det. Så jeg bliver ikke sendt til flere undersøgelser - desværre.

Håber I kan hjælpe mig eller måske komme med lidt beroligende ord. Jeg har meget svært ved at acceptere, at jeg har ondt, bløder og at der er slim. Det er ikke så let at skulle overbevise sig selv om, at denne tilstand er helt normal.

Er det normalt? Er det bare mig, der er hysterisk med det? Er det andre der har de samme symptomer, uden at det nødvendigvis betyder sygdom?

Med venlig hilsen

En Spørger

Svar

Kære spørger

Det er ikke normalt med blod og slim i afføringen og samtidig ondt-i-maven.

En forhøjelse af calprotectin i afføringen er udtryk for betændelse, som man ikke altid kan se direkte ved kikkertundersøgelsen, hvorfor man samtidig bør tage vævsprøver forskellige steder i tyk- og endetarmen. Det sikreste er nok at få foretaget en ny kikkertundersøgelse af tyk- og endetarmen med vævsprøver.

Du fortæller, at du skiftevis kan have ondt i maven under venstre ribben og nede i venstre side og samtidig er der også slim i afføringen. Smerterne kunne skyldes, at du har svært ved at passere afføringen, måske står den for meget stille og medfører udspiling af tyktarmen, der så gør ondt. Hvis der er for meget afføring i endetarmen i for lang tid, vil det således være med til at kunne danne slim.

Du oplyser også tidligere at være opereret for hæmorider, som jo er en lidelse, der er stærkt knyttet til forstoppelse under en eller anden form. Der kunne være tale om nye hæmorider, der bløder lidt.

Der bør derfor foretages en anoskopi, idet man ikke altid kan se hæmoriderne så godt ved kikkertundersøgelsen.

Der bør også tages en udvidet række af blodprøver, der viser hvorledes det står til med mange af kroppens funktioner (vægtøgning).

Man bør altså fortsat søge efter forklaringer på dine symptomer, indtil man har fundet dem.

Venlig hilsen Dennis Raahave

overlæge, dr.med., speciallæge i mave-tarm sygdomme

Sidst opdateret: 28.03.2013
Annonce