Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvorfor besvimer jeg på toilettet?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg oplever noget mærkeligt nogle gange, når jeg skal på toilettet for at lave "stort". Det er kun ved afføring, og det sker som regel, hvis jeg holder mig eller ikke kan komme på toilettet.

Jeg får det rigtig dårligt, når jeg skal af med afføringen. Jeg får koldsved, det sortner for mine øjne, og jeg bliver så dårlig, at jeg sidder og bønfalder det om at gå væk. Jeg bliver til sidst så svimmel, at jeg føler, jeg er ved at besvime. Om jeg er færdig på toilettet eller ej, bliver jeg nødt til at ligge mig hurtigt ned på gulvet.

Så ligger jeg bare der med lukkede øjne og venter på, at det forlader min krop. Og det gør det altid, når jeg har ligget på det kolde gulv i maks fem minutter. Så er det forsvundet fuldstændig, og jeg kan sætte mig op på toilettet igen og blive færdig uden problemer. Det hele tager måske 10-15 minutter.

Der kan gå op til flere uger, før jeg oplever det igen. Det sker oftest, hvis jeg holder mig, og jeg har lidt tynd mave, men det kan også sagtens komme alligevel. Jeg ved ikke, hvad der sker, hvis jeg ikke lagde mig på gulvet - det har jeg nemlig altid gjort. Gulvet er nemlig koldt, og jeg er brændende varm, og det føles som om, at jeg besvimer, hvis jeg bliver siddende.

Jeg synes, det er lidt mærkeligt og kender ingen der kender til det eller oplever det samme.

Og så lige et andet spørgsmål. Jeg ved godt hvorfor afføring kan svie, men nogen gange føles det jo som om det ætser huden omkring anus, og man bliver dårlig af smerterne. Især efter en druktur. Er der nogen chance for, at det rent faktisk kan ætse huden væk, eller føles det bare sådan?

Med venlig hilsen,

En spørger

Svar

Kære Spørger,

Der er ingen tvivl om, at det du har kaldes en "vasovagal synkope".

Det er den samme slags besvimelse, som nogle mennesker kommer ud for, når de for eksempel ser blod eller er udsat for noget andet ubehageligt. Du kan læse mere generel information om besvimelse på Netdoktor.

Det er nogle hormoner, som frigøres i kroppen og udvider blodkarerne kraftigt. Det er således ikke tegn på nogen form for sygdom. Faktisk er et ret almindeligt - for eksempel er der rigtig mange mænd, som oplever det, når de om natten går op for at tisse!

Det bedste, du kan gøre er, at undgå situatione,r hvor du for eksempel har skullet holde dig, før du går på toilettet. Det næste er at skynde at få hovedet så langt ned mellem benene som muligt.

Hvis du har problemer med afføring, som veksler mellem tynd og ikke tynd, skal du måske tale med din læge om din kost - den skal i hvert fald helst være så regelmæssig som mulig. Der er ingen fare for, at afføringen "ætser" hul i huden, når ellers man passer almindelig hygiejne med bad og så videre.

Med venlig hilsen

Jan Kyst Madsen

speciallæge i hjertesygdomme

Sidst opdateret: 11.04.2013
Annonce