Annonce

Hvorfor har jeg ondt i underlivet?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

For to uger siden tog jeg til lægevagten med mistanke om blærebetændelse. Man kunne ikke rigtig kunne se, om jeg havde det, men man gav mig alligevel penicillin, da jeg skulle ud og rejse.

Under rejsen fik jeg det rigtig dårligt. Jeg fik rigtig ondt i underlivet - som om der var en, der trykkede med to fingre midt på underlivet, og jeg blev rigtig svimmel, kunne næsten ikke gå, og blev båret tilbage til bussen af en kammerat. Resten af ugen havde jeg smerter men ingen svimmelhed.

Da jeg kom tilbage til Danmark, tog jeg direkte til lægen. Denne lavede en gynækologisk undersøgelse og testede mig for klamydia . To dage efter fik jeg det igen dårligt med smerter i underlivet, svimmelhed og vejrtrækningsproblemer.

Jeg tog til lægevagten, som henviste mig til gynækologisk afdeling. Her blev der lavet en skanning, som ikke viste noget unormalt. Jeg blev sendt hjem igen med besked om at skulle tage to Ipren og to Panodiler mod smertene smerterne.

Jeg fik svar på klamydiatesten efter to dage og den var negativ. Vi ringede da til min læge og spurgte, hvad vi skulle gøre, for jeg gik stadig og var rigtig svimmel og træt. Jeg begyndte også at få ledsmerter nogle underlige steder. Fik taget blodprøver for næsten alt - men alt så fint ud. Nu er det jeg vil spørge dig, om du kan give nogle råd?

Min mor lider af glutenallergi, og det nogle år siden jeg sidst blev tjekket for det. Kan det måske være det, jeg er ved at udvikle?

Med venlig hilsen

En Spørger

Svar

Kære Spørger

Det er svært at gøre sig klog på, hvad smerter i underlivet kombineret med svimmelhed og kvalme drejer sig om, når man ikke personligt kan undersøge det, men du har givet mange brugbare oplysninger.

  1. Det er forhåbentlig udelukket, at du er gravid? Er der nogen, der har interesseret sig for dit menstruationsmønster, og hvad du bruger for ikke at blive gravid?
  2. Smerter i underlivet skyldes enten noget med kønsorganerne (livmoder og æggestokke) og det synes udelukket med negativ klamydiatest, normal gynækologisk undersøgelse og normale blodprøver (også blodprocent? – lav blodprocent er en hyppig årsag til træthed og svimmelhed. Eller smerterne skyldes problemer med blæren – oftest blærebetændelse, som er udelukket ved de undersøgelser, du har fået foretaget. Det kan være tarmen, der går ondt, det sker oftest med smerter, der kommer og går (turevise smerter) og ændringer i afføringen i form af forstoppelse eller diarré. Endelig kan det skyldes myoser i bækkenbunden, som man kan finde ved en gynækologisk undersøgelse (men kun hvis man undersøger specifikt for det), og som kan behandles med udspændings- og afspændingsøvelser (lotusstilling og brystsvømning er godt).
  3. Det lyder også som om, at du skal undersøges for glutenintolerance, selvom dine symptomer ikke er helt typiske. Der skal du henvises til at få taget en vævsprøve fra tyndtarmen, som så skal undersøges i mikroskopet.

Med venlig hilsen

Charlotte Wilken-Jensen,

speciallæge i kvindesygdomme

Sidst opdateret: 10.08.2015
Annonce