Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Har jeg kærestesorger eller depression?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg skriver i ren og skær frustration og magtesløshed. Jeg er en kvinde på 24 år, jeg går på mit drømmestudie og har et dejligt studiejob. Min nu eks-kæreste og jeg gik ud af et tre et halvt år langt og godt parforhold for to måneder siden.

Det var til dels min beslutning, da han havde gået arbejdsløs længe, og gerne ville tilbage til vores fælles hjemby. (kort fortalt) Jeg er så flyttet for mig selv i en lille lejlighed, og føler mig meget alene. Har nogle rigtig gode veninder, som jeg kan snakke godt med, men jeg er ikke typen, der åbner mig op og fortæller vidt og bredt om, hvordan jeg har det.

Dog kan jeg slet ikke komme tilbage på rette spor. Jeg kan ikke koncentrere mig på studiet, sover dårligt om natten, og gider ikke lave noget og vil bare blive under dynen. Min studievejleder har givet mig en uge fri, til at finde mig selv og komme på rette køl igen. Dette gør bare, at min hverdag går med at stirre i TV’et, prøve at læse en bog, eller hvor jeg sove den halve dag væk.

Selvom det var mig der endte det mellem os, så har jeg stadig mange følelser for ham, og savner tosomheden. Jeg er ked af det, tom og prøver på at hive mig selv i gang igen - dog uden det store held.

Jeg tog mig så langt om længe sammen, og ringede til min læge, da jeg havde brug for at få at vide hvad jeg kan gøre ved dette, da jeg føler mig meget magtesløs. Er det en depression, er jeg nedtrykt eller bare ked af det, og er det bare noget der bare skal gå over af sig selv?

Jeg møder op hos min læge, og prøver at åbne mig op, og fortælle hvordan jeg har det. Dette er meget svært for mig, da jeg aldrig har været typen, der taler om sådan noget. Ud fra vores meget korte samtale konkludere min læge, at det ikke er så slemt, og at hvis der er noget senere hen, kunne jeg få en tid i næste uge til en lidt længere samtale.

Her sidder jeg, og virkelig prøver på, at fortælle hvordan jeg har det, og så virker det bare som om, at han ikke gider at hjælpe mig. Da jeg spurgte ind til naturlægemidler, jeg mente måske kunne hjælpe mig, ville han slet ikke svare på spørgsmålet, og sagde at intet af de produkter virkede.

Jeg ved ikke, om det er en depression, eller jeg bare er ’nede’ i en periode, men det var lidt det, jeg håbede min læge kunne hjælpe med, og hvad jeg kan gøre ved det. Nu er jeg så her, og ved ikke, om jeg har lyst til en tid hos min læge i næste uge.

Jeg håber, at I kan hjælpe mig med at finde ud af, hvad jeg kan gøre?

Med venlig hilsen

En Spørger

Svar

Kære Spørger

Tak for dit brev, hvor du giver udtryk for de problemer, du oplever efter et brud med din x-kæreste.

Du er nu flyttet i egen lejlighed, og føler dig meget alene på trods af, at du både har et spændende studium, et job og gode veninder. Du skriver, at du ikke er typen, der bare fortæller om dine problemer, og da du endelig opsøgte en læge for at bede om hjælp og virkelig åbnede dig, oplever du, at du ikke bliver taget alvorligt.

Lægen forstod ikke, at du faktisk er ude i en dyb personlig krise, og har behov for at blive forstået og hjulpet på vej. Efter min mening er her ikke tale om en depression men om en naturlig reaktion på et tab af din kæreste. For selvom du selv ønskede at afslutte forholdet, er det tydeligt, at du nu er inde i en sorgperiode, hvor du oplever et tomrum, og du har mistet glæden ved at være til, og har svært ved at orientere dig i et liv uden din kæreste og på et nyt sted.

Ikke så mærkeligt, at du mister modet. Du må give dig selv lov til at mærke sorgen over det afsluttede forhold, anerkende at det er svært at bo alene, når man har været vant til at være et par, og det er vigtigt, at du følelsesmæssigt afslutter forholdet, hvilket du eventuelt kan gøre ved at skrive et afskedsbrev til din x-kæreste.

I brevet kan du give udtryk for, hvad der havde været værdifuldt i jeres forhold, og hvad der var svært – brevet skriver du mest for din egen skyld, således at du kan bruge dine erfaringer fra dette forhold, frigøre dig fra det og være bedre rustet til at indgå i et nyt forhold. Derudover må du give det den tid, der er nødvendig.

Dine erfaringer fra dette forhold kan give dig en personlig udvikling, vel at mærke hvis du tager det som et slags arbejde at komme videre, og det vil gøre dig mere bevidst om, hvad det er, du ønsker af et kærlighedsforhold i fremtiden.

Måske har du brug for at tale med en terapeut om, hvordan du bedst bearbejder din krise, således at du bliver i stand til at blive udadvendt og indgå i nye relationer. Det er muligt at få en prøvetime hos mange terapeuter, for det er vigtigt, at ”kemien” passer, så du finder en person, du har tillid til. Du kan også læse om valg af terapeut her .

Det kan være en stor hjælp at sætte ord på følelser og tanker og blive mødt af et menneske, der kan give dig forståelse. Der er bestemt lys forude for dig, så mit ønske for dig er, at du bruger krisen til at blive klogere på dig selv og genfinde glæden ved at være til.

Med venlig hilsen

Birgitte Winkel

Samlivsterapeut og socialrådgiver

Sidst opdateret: 13.05.2011
Annonce