Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvad skyldes mine mavesmerter?

Spørgsmål

Fakta:

Alder:24 år

Køn:Kvinde

Vægt:66 kg

Højde:169 cm

Lidelsens varighed:6 måneder

Medicin:Novynette, Jerntabletter

Andre sygdomme:Allergi for svampesporer, hund og græs.

Kære Netdoktor

Jeg har det seneste halve år døjet med mavesmerter, der viser sig på flere forskellige måder.

Jeg er meget aktiv, og kan godt lide at løbe. En dag under en løbetur fik jeg stærke smerter i højre side af mit underliv. De kom i jag, og gjorde så ondt, at min hals snørrede sig helt sammen, og jeg måtte stoppe op for at få luft.

Det lyder måske umiddelbart som sidestik, men det var det ikke! Smerten var meget mere intens, og sad også et helt andet sted. Jeg løb i et roligt tempo, som jeg normalt kan løbe i uden problemer. Men denne dag kom smerterne tidligt på turen, og jeg har oplevet det ugentligt siden.

Derudover har jeg ofte ondt i maven, når jeg lige har spist. Jeg har prøvet at lægge mærke til , hvad jeg har spist, men jeg synes ikke, jeg kan se et mønster. Det føles som en sten i maven, og medfører ofte stik i brystregionen.

Jeg har desuden kvalme dagligt, jeg har dog aldrig kastet op på grund af dette.

Ellers har jeg det seneste halve år bemærket følgende ting ved mig selv:

Jeg har tabt mig cirka seks kg på fire måneder uden at have ændret på min livsstil.

Jeg får utrolig hurtigt blå mærker - specielt på arme og ben.

Jeg synes mit hjerte banker hårdt og hurtigt. Min puls ligger dog i normalområdet.

Jeg har været meget mere følsom og bekymret, end jeg normalt er.

Sidst jeg var til bloddonation, fik jeg jernpiller, da de sagde min krop manglede jern.

Jeg har besøgt min læge to gange uden held, og er ved at blive meget frustreret, for jeg kan virkelig mærke, at der er noget galt indeni mig. Håber I måske kan se en sammenhæng mellem de ting, jeg oplever.

Med venlig hilsen

En Spørger

Svar

Kære Spørger

Du skal insistere på en ordentlig undersøgelse hos din læge.

Dine symptomer kunne tyde i retning af noget, der udgår fra mave/tarmsystemet. Du har dog samtidig symptomer, der kunne pege på andre årsager - eksempelvis stofskiftesygdom eller hjertelidelse.

Der er i diskussionen på DoctorsOnly, flere bud på mulige diagnoser.

Faktum er dog, at du rent faktisk har fået konstateret jernmangel, hvad man ofte ser som følge til anden sygdom og i særdeleshed sygdomme i mave/tarmsystemet. Tilstande som mælke- og glutenallergi bør udelukkes, såvel som kroniske tarmsygdomme som Crohns sygdom og Colitis Ulcerosa .

Med venlig hilsen

DoctorsOnly

Netdoktor har indgået et samarbejde med DoctorsOnly, som er et eksklusivt online netværk for læger i Danmark. Udvalgte spørgsmål, der er blevet sendt til Netdoktors brevkasse, vil blive videresendt til DoctorsOnly.dk, hvor alle lægerne i netværket kan bidrage med deres bud på, hvad der kan være i vejen, og hvordan spørger bedst kan hjælpes videre. Netdoktor videresender kun spørgsmål med spørgers accept, og spørger forbliver anonym.

Sidst opdateret: 11.05.2013
Annonce