Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvad gør jeg hvis jeg har glemt at tage mine p-piller?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg er en pige på 18 der har taget p-piller regelmæssigt i over et år nu.

Jeg er i den uheldige situation, at jeg glemte at tage min p-pille i to dage, hvorefter jeg var sammen med min kæreste. Vi havde ubeskyttet sex, og da jeg kom hjem tog jeg p-pillen fra begge dage.

Det var over 24 timer siden at jeg skulle have taget den sidste, da jeg tog dem begge. Nu er jeg nervøs for, om jeg kan være blevet gravid?

Med venlig hilsen

En Spørger

Svar

Kære Spørger

Jeg tvivler på, at der blandt de millioner af kvinder, der tager p-piller, ikke skulle være nogen, der af og til glemmer at tage en enkelt p-pille. Alligevel er antallet af kvinder, der derved bliver gravide ganske forsvindende lille. Lad det nu være din trøst.

Men ellers må det indskærpes, at det er vigtigt at tage pillerne helt efter forskrifterne og nødig med mere end seks timers forskydning fra dag til dag. Men så længe det forsømte indhentes, inden der er gået 12 timer, er du stadig på den sikre side.

Tag den glemte p-pille og fortsæt som sædvanlig. Er der gået mere end 12 timer, eller er der glemt mere end en tablet, er virkningen af pillerne usikker. Tag straks den glemte p-pille, smid resten ud, hold en uges p-pille pause og brug anden prævention konsekvent efter forskifterne, til du er i gang med de nye p-pille pakning.

Dog: hvis der er færre end syv piller tilbage i pakningen, kan du fortsætte med at tage p-pillerne til pakningen er tom - og derefter fortsætte med en ny pakning uden den sædvanlige uge-pause.

Med venlig hilsen

Erik Fangel Poulsen

Speciallæge i gynækologi og obstetrik

Sidst opdateret: 11.07.2013
Annonce