Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvad provokerer min helvedesild?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg skriver, da jeg føler mig kastet frem og tilbage blandt forskellige læger.

Jeg er 25 år, og har siden jeg var 13 lidt af helvedsild. Da jeg var 13 - 20 år, blev jeg kun ramt et få gange. Jeg har de sidste par år været rigtig voldsomt ramt. Som lille har jeg desuden haft skoldkopper.

Betændelsen er ikke slem, men jeg får det ofte. Jeg har det nok cirka tre til fire gange om året. I januar 2013 blev jeg undersøgt nærmere for hvad årsagen til de hyppige anfald kunne være og man konstaterede, at det nok var stress-relateret.

Nu har jeg så fået et udbrud igen - uden at jeg føler mig stresset. Jeg har dog presset min krop til det yderste med fysisk træning.

Hvad kan årsagen være til disse hyppige udbrud?

Med venlig hilsen

En Spørger

Svar

Kære Spørger

Det lyder som om din læge har undersøgt dig grundigt.

Desværre -og det gør sig jo også gældende i dit tilfælde- finder man sjældent årsagen, og er nødt til at forlade sig på ‘bare’ at behandle hver gang der er et udbrud.

Helvedesild skyldes en reaktivering af det virus, der gav dig skoldkopper som lille. Dette virus har man i kroppen for altid, og det ligger gemt i nervebanerne, hvorfra det kan reaktiveres fra tid til anden.

Årsagerne til udbrud er mangeartede, og kan blandt andet skyldes anden underliggende sygdom, men udbrud kan også udløses af stress, hård træning med mere.

Desværre kender man ikke årsagerne til bunds, og det er derfor ikke muligt at gøre dig meget klogere på din situation, end du allerede er.

Det er vigtigt, at du kommer igang med behandlingen så hurtigt som muligt når et udbrud kommer, og det kan du tale med din læge om. Erfaringsmæssig ved man, at det for de fleste patienters vedkommende er en periode det står på, og så aftager hyppigheden og voldsomheden af anfaldene som regel.

Med venlig hilsen

Morten Svenning Nielsen

Speciallæge i almen medicin

Sidst opdateret: 11.07.2013
Annonce