Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvad kan blod i afføringen skyldes?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg har i seks til syv måneder periodevis haft lyst blod i min afføring.

For omtrent en måned siden modtog jeg en rektalundersøgelse og blev mærket efter i maveregionen. Resultatet var ikke konklusivt, men man mente ikke, at det var noget jeg skulle opereres for.

Her den sidste månedes tid har jeg så ikke haft problemer med blod ved afføring, men har nu stærke smerter ved endetarmsåbningen ved hvert toiletbesøg. Smerterne fortsætter umiddelbart derefter og svinger i intensitet, men svarer toæ cirka 4-6 på en smerteskala fra 1-10.

Jeg har læst at hæmorider normalt kun giver irritation, og da smerterne til tider er meget svære, ønsker jeg at høre, hvad i mener det kunne være.

Med venlig hilsen

En Spørger

Svar

Kære Spørger

Hvis der kommer blod ud af kroppens naturlige åbninger, det vil sige mund, næse, ører, urinveje, vagina og anus, skal det som en rettesnor altid undersøges nærmere, så man kan finde frem til en årsag.

Når der igennem længere tid har været blødning i forbindelse med afføring, er en rektalundersøgelse (endetarmen) ikke tilstrækkelig, idet hele tyktarmen bør undersøges ved en koloskopi , for at undersøge, om der skulle forekomme betændelse i slimhinden, eller polypper, eller egentlige svulster, der dog i din alder vil være uhyre sjældne.

Mest sandsynlig drejer det sig om blødning fra hæmorider , der er lokaliseret lige indenfor lukkemusklen, hvor der kan komme sår på, eller de kan sidde i klemme, hvad der kan medføre smerter under selve afføringen og et stykke tid bagefter (nogle patienter må lægge sig og hvile ud).

Undersøgelsen skal foregå hos en mave-tarm-kirurgisk speciallæge, der ud fra fundene kan give en relevant behandling.

En anden mulighed er en lokaliseret betændelse i selve endetarmen, der både vil medføre blødning i forbindelse med afføring, og oftest også hyppigere trang til afføring. Den kan behandles med medicin.

Med venlig hilsen

Dennis Raahave

Overlæge, dr.med.

Speciallæge i kirurgi og mave-tarmsygdomme.

Sidst opdateret: 27.08.2013
Annonce