Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvorfor sveder jeg konstant?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg har et kæmpe stort problem, som har påvirket mig meget negativt gennem mange år. Jeg har en øget svedproduktion, især på hænder, fødder og i armhulerne. Jeg er næsten ved at gå psykisk ned, da dette har stået på lige siden jeg var barn.

Jeg har svært ved at bruge instrumenter, møde nye mennesker og give andre hånd. Det har nu også påvirket mit arbejdsliv. Jeg kan for eksempel ikke skrive med kuglepenne eller bruge min telefon, da disse bliver drivvåde! De svedige hænder og fødder som jeg får, bliver efterfølgende til kold sved og jeg begynder at fryse. Jeg fryser også selvom jeg har sko på. På grund af sved på fødder, glider jeg i skoene. Jeg hader derfor at gå med sandaler om sommeren!

Jeg kan til tider sove med sokker, fordi den kolde sved får mig til at fryse. Jeg tager to sæt sokker på om vinteren, og et par tennissokker om sommeren, for ikke at fryse. Jeg har læst om sygdommen hyperhidrosis. Har jeg denne sygdom ud fra mine symptomer? Hvad kan jeg gøre, for at få en hel normal hverdag som et helt normalt menneske? Jeg håber inderligt, at I kan hjælpe mig med dette store problem, som er ved at drive mig til vanvid!

Med venlig hilsen

En Spørger

Svar

Dine symptomer lyder helt bestemt som hyperhidrosis, hvilket som sådan blot betyder ‘øget sved’. Det er et problem som ganske mange lider af, og der findes mange behandlinger, der spænder fra det helt enkle til det meget komplicerede.

Første skridt vil altid være de lokale behandlinger i form af antiperspiranter som for eksempel Perspirex eller antiperspirant med aluminiumklorid. Det kræver at man benytter dem vedholdende, der er altså tale om en kortvarig effekt.

Næste skridt på behandlings-trappen varetages af hudlæger. Det er derfor nødvendigt at du snakker med din egen læge om at blive henvist. Der findes eksempelvis tabletbehandling, som kan være effektiv for nogen, men som også indebærer en risiko for bivirkninger.

Man kan også anvende såkaldt iontoforese-behandling, hvor man nedsænker hænder og fødder i et vandbad der er svagt strømførende. Behandlingen er ikke uden ubehag, men kan ofte være ganske effektiv. Operation er endeligt også en mulighed. Jeg mener dog du bør hensætte den som en absolut sidste udvej, ikke mindst fordi den faktisk heller ikke altid afhjælper problemet.

Af andre intessante behandlingsmuligheder kan nævnes Botox, som typisk har en effekt i tre til seks måneder. Samlet må siges at der findes ganske mange behandlingsmuligheder ud over dem du har prøvet. Jeg syntes derfor ikke du skal tabe modet helt endnu, men snak med din læge om hvordan I kommer videre.

Med venlig hilsen

Morten Svenning Nielsen

Speciallæge i almen medicin.

Sidst opdateret: 12.08.2013
Annonce