Annonce

Hvorfor har jeg smerter ved erektion?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg har oven på min penis fået en hård sene, som strækker sig fra roden og frem til penishovedet, hvor den nærmest forgrener sig rundt om selve hovedet. I tykkelse svarer den til cirka halvdelen af en blyant og i erigeret tilstand er den meget tydelig. I erigeret tilstand er senen mere følsom og hvis jeg forsøger at bøje min penis væk fra maven gør det lidt ondt og jeg kan mærke, at smerten kommer fra den hævede sene.

Jeg har et normalt sexliv, og jeg tænker, at jeg måske i forbindelse med samleje er kommet til at forstrække noget. Jeg er selvfølgelig også nervøs for, om det kan være noget helt andet. Jeg er ikke meget for at gå til min egen læge med sådan et problem, og derfor prøver jeg ad denne vej at finde svar.

Med venlig hilsen

En Spørger

Svar

Kære Spørger

Ud fra din beskrivelse lyder det helt klart, som om du har fået en såkaldt Peyronie’s lidelse. Læs mere om dette her . Det er en helt godartet, men lidt irriterende, fortykkelse af den kapsel, der omgiver dine svulmelegemer. Man kan se samme type forandring i håndfladen – den såkaldte ”kuskehånd” – hvor fortykkelsen medfører, at patienten ikke kan strække sin ringfinger og lillefinger helt ud.

På penis opdager manden ofte først forandringen, fordi han får lidt smerter ved rejsning. Hos nogle mænd kan fortykkelsen medføre, at penis begynder at blive lidt skæv ved rejsning. Når vi skal se mænd som dig, beder vi altid manden om at tage et billede af sin penis, når den er stiv. Der skal være to billeder: Et billede hvor penis ses oppe fra og et billede, hvor penis ses fra siden, så man kan se, om den bøjer opad eller nedad.

Som sagt er der intet ondartet i tilstanden. Du får nok den bedste snak om forandringen hos en specialist i urinvejskirurgi (en urolog), og derfor synes jeg, du skal få din læge til at henvise dig.

Hvis en skævhed bliver så udtalt, at den vanskeliggør eller ligefrem umuliggør samleje, bør man operere for at rette skævheden, men hos de fleste er operation ikke nødvendig. Man véd faktisk ikke, hvorfor denne forandring opstår. Der er mange teorier, men ingen er bevist. Selv om det således er helt ufarligt, tror jeg, at du vil have det bedst ved at blive undersøgt og få en snak med en specialist.

Med venlig hilsen

Poul Christien Frimodt-Møller

Speciallæge i urologi

Sidst opdateret: 13.07.2025
Annonce