Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvilke årsager er der til hårtab?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

De sidste ugers tid har jeg fældet helt vildt - sådan at jeg kan skrabe alle hårene sammen, som jeg har efterladt mig på lagenet i nattens løb! Jeg har altid haft enormt tykt hår, og fældet en smule, men ikke så meget!

Jeg har glattet meget hår med glattejern de seneste to år, hvilket også har gjort at det knækker meget i spidserne - men det er ikke faldet af på den måde. Min familie har også lagt mærke til at der ligger hår alle vegne, og jeg er ved at blive rigtig nervøs!

Det er ikke sådan at det falder af i totter, men der ryger omkring syv hår af når jeg stryger hænderne igennem håret. Jeg har ret langt hår, så det ser selvfølgelig værre ud end det er - men jeg fælder MEGET.

Kan det være fordi mit hår er tørt, eller fordi jeg mangler vitaminer? Eller er det fordi jeg tit har mit hår i en stram hestehale? Derudover er min mor og jeg ret sikre på, at jeg har jernmangel, da jeg er meget træt hele tiden, og er meget bleg med rande under øjnene - kan man også tabe håret af det?

Med venlig hilsen

En Spørger

Svar

Kære Spørger

Årsagerne til hårtab er mange, og det er vanskeligt at finde en enkelt faktor som ligger til grund for problemet.

Når det kommer til behandling af hårtab, findes der talrige produkter på markedet, hvilket afspejler, at ingen behandling er 100% effektiv, og at årsagerne er ukendte.

Påvirkninger som hårvask, hårtørring, opsat hår osv, spiller ikke nogen entydig rolle ved hårtab. Kost og livsstil kan til gengæld have en stor betydning. Hvis ikke din kost tilgodeser kroppens behov for vitaminer og sporstoffer, kan hårtab forekomme. Af velkendte årsager er især jernmangel, som du nævner, men også B- og D-vitamin spiller en rolle. Særligt sidstnævnte, har formentlig en større rolle end man tidligere har vidst, hvilket også afspejler sig i de mere effektive behandlingsmetoder der findes. Det er vigtigt, at du bliver ordentligt undersøgt hos din læge, for at udelukke de sygdomstilstande der evt kunne ligge til grund. Her tænkes især på stofskiftelidelser, infektioner og mangeltilstande.

Med venlig hilsen

Morten Svenning Nielsen

Speciallæge i almen medicin

Sidst opdateret: 12.08.2013
Annonce