Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Kan forstoppelse skyldes langsom tarmfunktion?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg har problemer med forstoppelse og har snart opgivet at få det bedre igen. Jeg har siden jeg var teenager haft problemer med det, og fik dengang foretaget undersøgelse af tarmen, som viste, at min tarm er meget lang og bred.

Det har førhen hjulpet med at tage afføringsmidlet Movicol, men efter jeg har fået fjernet galdeblæren, har jeg haft store problemer. Jeg havde været forstoppet i tre uger, hvor Movicol ikke hjalp, og endte så med at blive indlagt på sygehuset, da jeg havde ondt i maven, hovedpine, kvalme og nedsat appetit. Her blev jeg undersøgt, og man fandt at jeg var forstoppet. Lægen sagde så til mig, at jeg bare kunne tage hjem, for det gør man ikke noget ved.

Jeg er noget rystet over denne udmelding, og dagen efter kontakter jeg min egen læge igen. Han sender så en sygeplejerske hjem til mig, som skal give mig klyx. Men hun mener umiddelbart ikke, at det vil hjælpe særlig meget, da jeg er så forstoppet. Efter cirka en halv time kommer jeg af med en meget lille portion tynd og meget ildelugtende afføring. Får at vide, at jeg skal fortsætte med at tage Movicol en periode for at holde maven i gang. Dagen efter sker der intet, og min mave er meget oppustet, jeg har hovedpine, kvalme og nedsat appetit.

Da jeg virkelig har det dårligt, forsøger jeg med sveskejuice. Bliver kun mere oppustet og jeg får endnu mere kvalme. Der kommer dog en lille smule afføring ud, men det hjælper ikke på generne eller på min mave som stadig er oppustet. Nu har jeg så gået lidt over en uge og har igen prøvet klyx og Movicol uden effekt. Jeg har utrolig meget hovedpine, oppustet mave, ondt i maven, kvalme, nedsat appetit og har ingen energi.

Jeg dyrker motion og sørger for at holde mig i gang. Spiser sundt og drikker en til to liter væske dagligt. Jeg ved simpelthen ikke, hvad jeg skal gøre mere, især ikke efter den behandling jeg fik på sygehuset, som ikke mente at man skulle indlægges grundet forstoppelse.

Med venlig hilsen

En spørger

Svar

Kære Spørger

Flere besvarelser om mave og tarm

Hvorfor får jeg diarré af alkohol?

Hvorfor har jeg ufrivillig afføring?

Hvorfor kan jeg ikke komme af med min afføring?

Hvorfor har jeg friskt blod i afføringen?

..................................

Læs flere besvarelser

Stil selv et spørgsmål til brevkassen

Jeg har fuld forståelse for din situation, og at det ikke er til at holde ud, samt din frustration over at hospitalet ikke vil tage dit problem seriøst.

Årsagen til din nuværende forstoppelse efter galdestensoperationen kan være for langsom tarmbevægelse, samt at du har været bedøvet og har været mindre aktivt en sædvanligvis. Begge dele nedsætter tarmens bevægelse yderligere, hvorved din afføring har hobet sig op i dit tarmsystem.

Du har alle symptomer på massiv forstoppelse. Det er ikke det rette afføringsmiddel du har fået. Macrogoler med elektrolytter (Movicol) virker på tarmindholdet og ikke på tarmens bevægelse.

Du skal gå på apoteket og købe et tarmudrensningssæt; for eksempel Bisacodyl 4 tabletter og et lille klyx. Du tage 2 tabletter klokken 12 og 2 tabletter klokken 18. Derudover skal du drikke tre liter vand om dagen og om morgen tage det lille klyx. Køb samtidig en pakke Bisacodyl tabletter, og tag 1 til 2 tabletter hver aften i en uge – og prøv så at trappe langsomt ned på afføringsmidlet, og vurdér om din tarmfunktion så ikke bliver normal. Du skal helst til sidst kunne klare dig uden afføringsmiddel.

Jeg håber, at du hurtigt få løst problemet, da man bliver meget dårlig og syg af voldsom forstoppelse.

Med venlig hilsen

Gerd Johnsen

Sygeplejerske SD

Sidst opdateret: 08.09.2013
Annonce