Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvorfor har jeg ufrivillig afføring?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

For fem måneder siden var min kæreste og jeg ude og køre, da jeg pludselig fik mavesmerter og trang til afføring. Inden jeg nåede på toilettet, havde jeg allerede ’gjort i bukserne’.

Lige siden har min afføring ikke været normal. Jeg har følelsen af, at jeg ikke kommer af med alt afføringen under mine toiletbesøg. Når jeg sætter mig ind i en bil, skal jeg hele tiden på toilettet, så jeg tør ikke bevæge mig væk fra hjemmet.

Jeg har været til min læge og fået taget afførings-, blod- og urinprøver. Alt var normalt. Har overvejet psykolog, da jeg tror det er noget angst, men pengene er der ikke.

Hvad skal jeg gøre?

Med venlig hilsen

En Spørger

Svar

Kære spørger

Flere besvarelser om mave og tarm

Hvorfor får jeg diarré af alkohol?

Hvad kan diarré og feber skyldes?

Hvorfor kan jeg ikke komme af med min afføring?

Hvorfor har jeg friskt blod i afføringen?

..................................

Læs flere besvarelser

Stil selv et spørgsmål til brevkassen

Det er et voldsomt problem, du har fået med ufrivillig afføring.

Det er ikke underligt, at du er begyndt at isolere dig. Ufrivillig afføring er total ødelæggende for ens selvværd og livskvalitet. Der kan være flere årsager til dit problem.

Det billede du beskriver, af din situation med afføringsproblemet, kan være en tendens til hyperaktivt tarmpassage, hvor tarmindholdet kommer for hurtigt igennem fordøjelsessystemet. Du beskriver ikke konsistensen på din afføring, men jeg går ud fra at den er grødet eller vandtynd.

Nogle mennesker har en medfødt hyperaktiv tarmpassage, som i mange tilfælde kan styres. Desværre får nogle en psykisk overbygning, så nervøsitet eller tanker om hvorvidt man kan holde på afføringen, er nok til at tarmens bevægelse går massivt i gang. Det kaldes nervøs tarmfunktion. Det er godt, at du har fået tjekke afføring for blod hos din læge.

Der er flere ting, du selv kan gøre:

  • Tjek den mad, du spiser, for om der er noget, for eksempel hele kerner, som kan forværre problemet.

  • Tjek din væske indtagelse. Drik maksimalt 1,5 liter og undgå sød saft og sodavand. Vær også opmærksom på alkohol og øl, da det kan øge tarmbevægelsen.

  • Køb Loperamid tabletter på apoteket. De sænker tarmens bevægelse. Du skal ikke tage dem som beskrevet på pakningen, når det er for ufrivillig afføring. Her skal du prøve at tage en tablet og så vurdere effekten. Hvis det ikke er nok, så skal du tage to tabletter. Husk at skrive dagbog for dit afføringsmønster og situationerne, hvor det går galt. Det er vigtigt, at du selv bliver klog på din tarmfunktion. Hvis Loperamid virker godt, og kan hjælpe dig af med dit probleme, så tal med din læge om forsat behandling med Loperamid.

Såfremt dit problem ikke forsvinder, så tal med din læge om at få undersøgt din tarm med kikkertundersøgelser eller øvrige undersøgelser.

Håber du får styr på problemet.

Med venlig hilsen

Gerd Johnsen

Sygeplejerske SD

Sidst opdateret: 08.09.2013
Annonce