Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvorfor vægtab, mavesmerter og hyppig vandladning?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Min henvendelse omhandler min far, som ikke er så god til at gå til lægen. Han blev indlagt for cirka et år siden med betændt bugspytkirtel (pancreatitis) .

Han havde en periode, hvor han tabte sig voldsomt og havde mange smerter. Han havde et lidt stort alkoholforbrug, men stoppede næsten helt.

Nu drikker han måske gennemsnitligt en enkelt genstand om dagen. Han fik en stor appetit og fik det godt. Han fik energien tilbage og vægten blev stabiliseret omkring 75 kilo.

De sidste par måneder har dog ikke været gode. Han har mistet appetitten, er begyndt at tabe sig igen, er meget træt og ligger faktisk ned det meste af dagen. Han døjer med hyppige vandladninger og skal op for at tisse fem til seks gange om natten. Han kan få lidt ondt en gang imellem, men ikke de voldsomme smerter, som han havde for et år siden.

Er disse symptomer et tegn på, at bugspytkirtlen er kronisk betændt, eller kan det være symptomer på andre sygdomme, som for eksempel diabetes ?

Jeg har svært ved at få ham til lægen, for han tror ikke, at lægen gør noget ved problemet.

Med venlig hilsen

En Spørger

Svar

Kære spørger

Det kan meget vel være, at du selv har stillet diagnosen på din fars sygdom.

Efter at have haft en akut betændelse i bugspytkirtlen, kan det ikke udelukkes, at denne kirtel ikke fungerer helt optimalt mere. Bugspytkirtlen producerer insulin, og hvis den svigter, bliver blodsukkeret for højt og man taber sig. Og da sukkeret udskilles i urinen, vil der komme hyppigere vandladninger.

Det er dog bekymrende, at din far her smerter.

Din far bør undersøges nærmere med en række blodprøver, og desuden bør der foretages en skanning af bugspytkirtlen, enten med ultralyd eller som CT-skanning for at komme diagnosen nærmere, idet der i nogle tilfælde ikke blot forekommer en betændelse, men der kan være kommet en lokaliseret svulst.

Egen læge eller en speciallæge kan iværksætte programmet af undersøgelser.

Med venlig hilsen

Dennis Raahave

Overlæge, dr.med.

Speciallæge i kirurgi og mave-tarm-sygdomme.

Sidst opdateret: 28.09.2013
Annonce